FSB RUSIJE: Ukrajinska obaveštajna služba organizovala eksploziju na krimskom gasovodu

Novosti onlajn

07. 09. 2021. u 09:48

UKRAJINSKA obaveštajna služba organizovala je sabotažu na gasovodu na Krimu koja se dogodila 23. avgusta ove godine, saopštila je pres-služba Federalne službe bezbednosti Rusije.

ФСБ РУСИЈЕ: Украјинска обавештајна служба организовала експлозију на кримском гасоводу

Foto: Depositphotos

- Utvrđeno je da je sabotažu organizovala teritorijalna jedinica Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine u gradu Hersonu – takozvana operativna služba „Tavrija” uz učešće „Medžlis krimsko-tatarskog naroda” (ekstremistička organizacija zabranjena u Rusiji) - navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, 4. septembra ove godine pripadnici FSB Rusije uhapsili su stanovnike Krima – posrednika, zamenika predsednika „Medžlisa“ Narimana Dželalova i direktne izvršioce sabotaže Asa i Aziza Ahmetova.

Dodaje se da su po nalogu jednog od lidera zabranjene organizacije „Medžlis“ u junu izvršioci putovali u Ukrajinu gde su ih obučavali za rad sa eksplozivima. Ukrajinska vojna obaveštajna služba obećala im je oko 2.000 dolara za obavljenu sabotažu. Eksploziv je u junu dostavljen na Krim.

Ranije je pres-služba Ministarstva unutrašnjih poslova na Krimu saopštila da su nepoznate osobe 23. avgusta oštetile gasovod u brdskom delu regiona, odakle se snabdevaju sela Perevalno, kao i vojna jedinica. Šteta je popravljena i gasovod je ponovo počeo sa radom narednog dana. Juče je sud uhapsio četvoro osumnjičenih za sabotažu na gasovodu.

Bonus video: Ko je trovao najvećeg Putinovog protivnika?

 

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili