BORBA ZA "PRLJAVI" RUSKI GAS: Zelenski kod Bajdena u Beloj kući

Branko Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

02. 09. 2021. u 07:21

ČEKAJUĆI susret sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je juče u Vašingtonu imao prezentaciju koju je nazvao "plan transformacije Ukrajine".

БОРБА ЗА ПРЉАВИ РУСКИ ГАС: Зеленски код Бајдена у Белој кући

Foto Tanjug/AP

Pokazao je kako vlasti vide svoju zemlju kroz pet do deset godina. Predstavljeno je više od 80 projekata za koje je potrebno investirati 277 milijardi dolara.

- Mi imamo tačnu viziju kakva treba da bude Ukrajina - kazao je Zelenski. Po njemu bi Ukrajina trebalo da bude "predstraža bezbednosti", ali istovremeno bi u njoj trebalo da se razvijaju zajednički ekonomski projekti sa SAD.

U utorak su ukrajinski "Energoatom" i američki "Vestinghaus elektrik" potpisali memorandum o namerama gradnje atomskih reaktora u Ukrajini vredan 30 milijardi dolara.

Foto Tanjug/AP

Pregovori Bajdena i Zelenskog su sinoć počeli razgovorom o povratku Donbasa i Krima. Svesni da silom ne mogu vratiti delove Donbasa koji od 2014. nisu pod kontrolom vlasti u Kijevu, kao i krimsko poluostrvo, dva predsednika su se i pre početka razgovora saglasila da se treba boriti diplomatskim putem.

Druga velika tema razgovora je bio "Severni tok 2". Zelenski želi da Amerikanci uvedu dodatne sankcije Rusiji i da nateraju Moskvu da potpiše novi ugovor o tranzitu gasa preko Ukrajine, na deset godina. Ukrajinci žele da u narednih 10 do 15 godina transportuju najmanje 45 do 50 milijardi kubika godišnje.

Arhiva

Zelenski je u razgovoru sa ministrom energetike SAD Dženiferom Grenholdom, koji je prethodio susretu sa Bajdenom, nazvao ruski gas "najprljavijim na svetu" zbog metana u njemu. A osim toga, Zelenski misli da je taj gas prljav i zbog korupcije, ucenjivanja i manipulacija. Ako je to tako, zašto onda rukovodstvo u Kijevu moli da se na čak 15 godina produži ugovor sa "Gaspromom" za tranzit tog ruskog prljavog gasa.

U Moskvi nisu protiv novog ugovora, ali pod uslovom da zapad garantuje da će taj gas kupovati. Putin, kao i predsednik "Gasproma" Aleksej Miler, su mnogo puta objašnjavali da sve zavisi od potražnje gasa u Evropi.

Gasovod "Severni tok 2" pušta se u rad u avgustu / Arhiva

Uoči sastanka sa Bajdenom, Zelenski se sreo u Vašingtonu sa ministrom odbrane SAD Lojdom Ostinom, koji je potvrdio da će SAD dati Ukrajini dopunsku vojnu pomoć od 60 miliona dolara za što će biti kupljeni protivtenkovski sistemi "Dževeli". Potpisan je i dokument o strateškoj osnovi odbrambenog partnerstva SAD i Ukrajine.

Posle razgovora sa Bajdenom u Beloj kući, Zelenski će otputovati u Kaliforniju. Njegova želja je da se vrati u Kijev sa nekim velikim obećanjem jer mu rejting stalno pada, i sa tako niskom popularnošću ne može još jedanput da pobedi na predsedničkim izborima.

SPISAK

ZELENSKI će domaćinima u Vašingtonu predati spisak građana Ukrajine koji su zarobljeni u Donbasu i na Krimu. On želi da Bajdenova administracija napravi pritisak na Moskvu da se ti zarobljenici puste.

NEVOLjE SA SPONZOROM

PREDSEDNIK Ukrajine ima jedan lični problem jer je Vašington uveo sankcije ukrajinskom oligarhu Igoru Kolomojskom, koji je bio glavni sponzor predsedničke kampanje Vladimira Zelenskog. Tog oligarha Amerikanci optužuju za korupciju. Bio je suvlasnik Privatbanke, a u SAD je napravio tri zgrade u vrednosti od 60 miliona dolara. Ministarstvo finansija SAD je tražilo od američkog suda da se te zgrade konfiskuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...