ŠEF RUSKOG SAVETA BEZBEDNOSTI: Amerika je pretvorila Avganistan u globalnu narko-laboratoriju!

Novosti onlajn

19. 08. 2021. u 08:56

AMERIKA je za proteklih 20 godina pretvorila Avganistan u narko-laboratoriju globalnih razmera, proizvodnja droge u toj zemlji je u tom periodu porasla 40 puta, izjavio je sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev.

ШЕФ РУСКОГ САВЕТА БЕЗБЕДНОСТИ: Америка је претворила Авганистан у глобалну нарко-лабораторију!

Foto: Tanjug/AP Photo

Istovremeno, kako je rekao, razvoj Avganistana i njene državnosti unazađen je za nekoliko decenija.

- Umesto da se bori protiv trgovine drogom u poslednje dve decenije vojno-političkog upravljanja Avganistanom, Amerika je u toj zemlji realizovala projekat stvaranja globalne narko-laboratorije. Proizvodnja droge porasla je 40 puta. Pored toga porasla je i teroristička aktivnost, a u Avganistanu su se ustalile terorističke organizacije poput Al Kaide, DAEŠ, Islamskog pokreta Istočnog Turkestana i ostalih koji na Avganistan gledaju kao na zemlju odakle bi posle mogli da prebace aktivnost i na druge zemlje Centralne Azije - naglasio je Patrušev u intervjuu za list „Izvestija“.

On je takođe kazao i da Amerika za sve to vreme i pored ulaganja ogromne sume novca nije uspela da obuči avganistansku vojsku i policiju kako bi pružila otpor talibanima, budući da su se oni prilikom ofanzive terorista predavali bez ikakve borbe.

Zapadne obaveštajne službe su odradile loš posao

Aktuelna situacija u Avganistanu je delimično i zasluga nekompetentno odrađenog posla zapadnih obaveštajnih službi i drugih delova NATO-a, izjavio je Patrušev.

- Uverenje vojnog i političkog rukovodstva SAD i njihovih saveznika da oni u potpunosti kontrolišu situaciju u Avganistanu dovelo je do apsolutnog neznanja i loše procene realne situacije u toj zemlji - konstatovao je on.

Patrušev je ocenio i da su slični propusti napravljeni i kada je reč o drugim zemljama Bliskog istoka, poput Sirije, Iraka i Libije.

Obični građani plaćaju ceh

Sekretar ruskog Saveta bezbednosti je ocenio i da su sada obični građani Avganistana primorani da plate ceh za greške koje je načinio Vašington.

- U pitanju je još jedan primer uverenja anglosaksonaca u ispravnost donošenja odluka, svaljujući pritom sve greške na druge. Amerika upravo to sada i radi. Optužuje bivšu avganistansku vlast za nekompetentnost, iako ju je sama i postavila, a govori i o nedovoljnoj pripremi avganistanske vojske, iako ju je sama i obučavala - naglasio je.

Patrušev je dodao i da Amerikanci i Evropljani sada iz Avganistana evakuišu svoje ljude i vojsku, a sve one Avganistance koji su sarađivali sa njima ostavljaju na cedilu.

- Vreme je da se evropski zagovornici ljudskih prava zapitaju kako se sve to sada uklapa u te famozne zapadne vrednosti? - zaključio je.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)