POČINJE EVAKUACIJA AMBASADE SAD: Diplomatsko osoblje odlazi iz Avganistana, talibani munjevito napreduju ka Kabulu

Tanjug

15. 08. 2021. u 08:21

SJEDINjENE Američke Države počele su da evakuišu svoje diplomatsko osoblje iz ambasade u glavnom gradu Abganistana Kabulu.

ПОЧИЊЕ ЕВАКУАЦИЈА АМБАСАДЕ САД: Дипломатско особље одлази из Авганистана, талибани муњевито напредују ка Кабулу

Foto Tanjug/AP

- Za sada imamo manji broj ljudi koji odlazi, a većina osoblja je spremna za odlazak. Ipak, ambasada nastavlja da funkcioniše - rekao je jedan američki zvaničnik koji nije želeo da otkrije svoj identitet, prenosi Rojters.

Očekivano je da će evakuacija većine diplomata početi danas, s obzirom da snage talibana nastavljaju munjevit vojni napredak prema Kabulu.

U međuvremenu, američki predsednik Džozef Bajden potvrdio je sinoć da je delegacija SAD na pregovorima u Dohi u kojima su učestvovali predstavnici avganistanske vlade i talibana upozorila pobunjenike da će na svaku akciju u kojoj se rizikuju životi američkog osoblja uslediti brz i jak vojni odgovor.

U izjavi nakon razgovora sa zvaničnicima sistema američke nacionalne bezbednosti, Bajden je rekao da je poslao 5 hiljada vojnika u Avganistan, kako bi se omogućilo bezbedno povlačenje američkog osoblja i Avganistanaca koji su pomagali SAD tokom misije, kao osoba koje su u "posebnom riziku od talibana", prenoe je ranije AP.

Svetski mediji su jutros potvrdili da su snage pobunjenih talibana osvojile i grad Džalalabad u zapadnom delu Avganistana uz reku Kabul, koji je i administrativni je centar provincije Nangarhar i jedan je od ključnih centara transporta i trgovine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave