GRUBO KRŠENJE PRINCIPA: Kina povukla ambasadora iz Litvanije zbog Tajvana

Novosti onlajn

10. 08. 2021. u 14:48

KINA je povukla ambasadora iz Viljnusa nakon što su vlasti Litvanije dozvolile Tajvanu da otvori predstavništvo u zemlji, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Kine.

ГРУБО КРШЕЊЕ ПРИНЦИПА: Кина повукла амбасадора из Литваније због Тајвана

Foto Tanjug/AP

- Nedavno je vlada Litvanije, bez obzira na to što je kineska strana više puta upozoravala na posledice, saopštilo da će dozvoliti tajvanskoj administraciji da otvori "predstavništvo" u ime "Tajvana". To predstavlja grubo kršenje principa komunikea o diplomatskim odnosima između dve države i nanelo je ozbiljnu štetu suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kine - navodi se u saopštenju MIP-a Kine.

Kako se navodi, Kina se oštro protiviti ovome. Vlada Kine je odlučila da povuče svog ambasadora iz Litvanije i zatražila je od litvanske vlade da povuče svog ambasadora iz Kine.

Ranije je ministar inostranih poslova Tajvana Džozef U objavio da ostrvo namerava da otvori predstavništvo u Litvaniji Sedište će mu biti u Viljnusu i zvaće se "Tajvansko predstavništvo u Litvaniji".

Ministarka ekonomije i inovacija Litvanije Aušrine Armonajte obavestila je da će trgovinsko predstavništvo biti otvoreno u oktobru-novembru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave