NEMAČKE MAŠINOVOĐE OD VEČERAS U ŠTRAJKU: Zaposleni na železnici traže veće plate od berlinske centrale

Dojče vele/I.S.

10. 08. 2021. u 13:59

SINDIKAT nemačkih mašinovođa, najavio je da će njegovi članovi stupiti u štrajk od večeras do 13. avgusta, pošto su propali njegovi pregovori o platama sa Dojče Banom, operaterom železnica.

НЕМАЧКЕ МАШИНОВОЂЕ ОД ВЕЧЕРАС У ШТРАЈКУ: Zапослени на железници траже веће плате од берлинске централе

Foto: Tanjug/AP

Akcija sindikata u vreme sezone godišnjih odmora kada je povećana potražnja za železničkim prevozom nakon ublažavanja korona mera ograničenja, izazvala je opšte ogorčenje Nemaca.

Dojče Ban se dovija da pokrije štetu od 1,3 milijarde evra izazvanu poplavama koje su prošlog meseca pogodile zapadnu Nemačku. Šef GDL-a Klaus Veselski izjavio je da je 95 posto članova sindikata glasalo za štrajk.

Sindikat mašinovođa traži povećanje plata za oko 3,2 posto i jednokratnu pomoć od 600 evra zbog korona virusa. Iz sindikata dodaju da žele sporazum sličan onom koji je dogovoren za radnike u javnom sektoru.

Uprava Dojče Bana je ocenila štrajk kao nepotrebnu eskalaciju situacije na račun korisnika železnice i pozvala sindikat da se vrati za pregovarački sto.

- Rukovodstvo ovog sindikata će baš sada, kada ljudi više putuju i ponovo koriste vozove, urušiti boljitak koji je neophodan, posle ogromne štete od pandemije - poručio je Martin Zajler, šef kadrovske službe Dojče Bana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)