"TALIBANI NE VERUJU U TRAJNI ILI PRAVEDNI MIR": Predsednik Avganistana okrivio povlačenje trupa SAD za pogoršanje nasilja

Tanjug

03. 08. 2021. u 00:02

PREDSEDNIK Avganistana Ašraf Gani danas je okrivio brzo povlačenje američkih trupa za pogoršanje nasilja u njegovoj zemlji i rekao da će se njegova administracija sada usredsrediti na zaštitu glavnih gradova provincija i velikih urbanih područja pred talibanima koji brzo napreduju.

ТАЛИБАНИ НЕ ВЕРУЈУ У ТРАЈНИ ИЛИ ПРАВЕДНИ МИР: Председник Авганистана окривио повлачење трупа САД за погоршање насиља

Foto: Printscreen/Jutjub/RTA pašto

Gani je, takođe, pozvao poslanike da podrže nacionalno delovanje protiv talibana u trenutku sve intenzivnijeg rata između talibanskih i avganistanskih vladinih snaga u proteklih nekoliko meseci dok američke i NATO trupe završavaju povlačenje iz te ratom razorene zemlje, preneo je AP.

- Uvezeni, ishitreni mirovni proces, koji se odnosi na napore Vašingtona da organizuje pregovore između Kabula i talibana ne samo da nije doneo mir, već je stvorio sumnju i nejasnoće među Avganistancima - rekao je Gani u obraćanju parlamentu.

- Talibani ne veruju u trajni ili pravedni mir - kazao je Gani predvidevši promenu na bojnom polju u narednih šest meseci koja bi talibane gurnula nazad.

On tvrdi da su avganistanske snage na visini zadatka i da imaju kapacitet da poraze pobunjenike.

Ali proteklih nedelja, avganistanske snage borile su se protiv napada talibana i često su ostajale bez pojačanja i bile loše snabdevene.

Talibani pokušavaju da zauzmu glavne gradove provincija nakon što su već zauzeli veliki deo zemlje i mnogo okruga u ruralnim područjima, kao i nekoliko ključnih graničnih prelaza sa susednim zemljama, navodi Asošijejted pres.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima