KIPAR POČINJE VAKCINACIJU DECE: "Samo pratimo ostale zemlje EU"

Tanjug

30. 07. 2021. u 17:58

KIPAR će započeti dobrovoljnu vakcinaciju protiv kovid-19 dece starije od 12 godina sledeće nedelje mRNA vakcinama koje su proizveli Fajzer-BioNTek i Moderna, saopštile su danas vlasti.

КИПАР ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈУ ДЕЦЕ: Само пратимо остале земље ЕУ

Foto: Z. Gligorijević

Ministar zdravlja Mihalis Hadžipantela rekao je da Kipar prati druge zemlje Evropske unije, uključujući Francusku, Nemačku i Italiju koje su počele da vakcinišu decu staru izmedu 12 i 15 godina, preneo je AP.

Pristanak roditelja i staratelja preduslov je za vakcinaciju sve dece na Kipru.

Hadžipantela je pozvao mlade ljude da se vakcinišu, dok zvaničnici navode da je srednja starost zaraženih u poslednjih 14 dana 28 godina.

- Svetska naučna zajednica jedinstveno stavlja do znanja da su oni koji još nisu vakcinisani u najvećoj opasnosti - rekao je Hadžipantela novinarima.

On je, takođe, saopštio da će se proširiti obavezno prikazivanje Sejfpasa - elektronske ili papirne dokumentacije koja dokazuje da je osoba vakcinisana, zaražena u poslednjih šest meseci ili ima negativan PCR test u prethodna 72 sata.

Osim u restroranima u zatvorenom i otvorenom prostoru, barovima i klubovima, kao i u tržnim centrima, supermarketima i drugim maloprodajnim objektima, Sjefpas sada mora biti pokazan i u staračkim domovima i bolnicama.

Prošlog meseca na Kipru je registrovan najveći broj zaraženih od korona virusa od početka epidemije.

Do sada je od kovid-19 zaraženo više od 98.000 ljudi ili više od 10 odsto populacije, 415 osoba je preminulo, a više od 80 je hopsitalizovano u ozbiljnom stanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)