"PRESTANITE SA AVANTURAMA U DONBASU": Predstavnik Rusije u OEBS-u upozorava Ukrajinu

Novosti onlajn

29. 07. 2021. u 15:12

MOSKVA očekuje da će novo vojno rukovodstvo Ukrajine odustati od avantura i provokacija u Donbasu, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

ПРЕСТАНИТЕ СА АВАНТУРАМА У ДОНБАСУ: Представник Русије у ОЕБС-у упозорава Украјину

­Donbasom odjekuje pucnjava

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski je prethodnih dana smenio vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Ruslana Homčaka zbog „odsustva sinergije između Ministarstva odbrane Ukrajine i njenih Oružanih snaga“, podsetio je Lukaševič.

- Nadamo se da će novo ukrajinsko vojno rukovodstvo odustati od avantura i provokacija u Donbasu i strogo poštovati obaveze Kijeva u kontekstu regulisanja situacije - izjavio je on na sastanku stalnog saveta OEBS-a.

U ukazu koji je objavljen na sajtu kancelarije predsednika navodi se da je Zelenski u sredu uveče smenio načelnika Generalštaba zemlje Sergeja Kornijčuka, kao i komandanta Združenih snaga u Donbasu Vladimira Kravčenka. Predsednik je ranije smenio i glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Ruslana Homčaka i ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Arsena Avakova.

Prva međudržavna žalba Rusije Evropskom sudu za ljudska prava

Lukaševič se osvrnuo i na prvu međudržavnu žalbu protiv Ukrajine koju je Rusija podnela Evropskom sudu za ljudska prava, rekavši da očekuje da će sud nepristasno razmotriti tu žalbu.

Prema njegovim rečima, činjenice ukazuju da je u Ukrajini uspostavljena takozvana „administrativna praksa“ - pravni pojam koji podrazumeva sistematsko dozvoljavanje na nivou vlasti nedopustivog kršenja Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, pritom i na nivou privatnih lica.

Pravovremenost ovog koraka je očigledna kada „Kijev uživa u svojoj potpunoj nekažnjivosti u svetlu pasivnosti međunarodnih struktura“, smatra stalni predstavnik Rusije.

- Računamo na to da će sud zauzeti nepristrastan pristup prilikom razmatranja ruske žalbe, kao i da će detaljno proučiti pruženu čvrstu bazu dokaza kršenja ljudskih prava od strane ukrajinskih vlasti - dodao je.

Rusija je nedavno prvi put u istoriji podnela Evropskom sudu za ljudska prava međudržavnu žalbu protiv Ukrajine zbog kršenja Konvencije Saveta Evrope o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Prema navodima Državnog tužilaštva, žalba se „odnosi na događaje koji su usledili nakon nasilne smene vlasti u Ukrajini u februaru 2014. godine“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

BLINKEN PERE RUKE POSLE NAPADA NA IRAN: Neću da govorim, naš fokus je na deeskalaciji