VOJSKA TADŽIKISTANA U PUNOJ PRIPRAVNOSTI: Po prvi put u istoriji armija u stanju najviše pripravnosti

Tanjug

22. 07. 2021. u 11:18

ORUŽANE snage Tadžikistana stavljene su danas u stanje najviše pripravnosti prvi put od sticanja nezavisnosti, radi provere borbene gotovosti, saopštila je Kancelarija predsednika.

ВОЈСКА ТАЏИКИСТАНА У ПУНОЈ ПРИПРАВНОСТИ: По први пут у историји армија у стању највише приправности

Foto pres služba predsednika Tadžikistana

U saopštenju se precizira da je u stanje pripravnosti stavljeno 100.000 oficira i vojnika vojske Tadžikistana i 130.000 oficira i vojnika iz rezerve širom zemlje.

Inspekciju je naredio i sproveo predsednik države Emomali Rahmon, prenosi Tas s.

Predsednik je doputovao u bazu Nacionalne garde nakon završetka operacije koja je trajala tri sata pod nazivom Granica 2021.

Provera borbene gotovosti je obuhvatila i 1.023 komada oružja, 3.167 motorinih i specijalnih vozila, 447 artiljerijskih oružja, 234 protivvazdušna sistema i 45 vojnih i transportnih aviona i helikoptera.

U obraćanju vojnicima, Rahmon je rekao da situacija u Avganistanu ostaje veoma napeta i nepredvidiva i da je u tom smislu vojsci, ali i drugim službama naređeno da podignu borbenu gotovost na najviši nivokako bi sprečili stvarne i potencijalne pretnje i preduzeli odgovarajuće hitne mere.

Nakon njegovog govora usledila je vojna parada u kojoj je učestvovalo 10.000 vojnika, pripadnika drugih službi i rezervista.

Tadžikistan se graniči sa Avganistanom gde su se intenzivirale borbe između vladinih snaga i talibana nakon što je ameirčki predsednik Džo Bajden 14. aprila saopštio da je odlučio da okonča najdužu američki misiju u inostranstvu u istoriji.

Talibani tvrde da su preuzeli kontrolu nad skoro 85 odsto teritorije zemlje, uključujući pogranične regije sa pet zemalja - Iranom, Kinom, Pakistanom, Tadžikistanom i Turkmenistanom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

AMERIKA LOMI DUH PALESTINACA Nebenzja: Tera ih da se potčine Izraelu