VODA SE POVLAČI, JEZA NA SVE STRANE: Širom Evrope više od 180 poginulih u razornim poplavama, opsadno stanje širom kontinenta

I. STANOJEVIĆ

18. 07. 2021. u 20:58

OBILNE kiše koje stvaraju bujične vode i poplave bez presedana u Nemačkoj proširile su se u nedelju sa zapadnih krajeva ka jugu zemlje. Broj poginulih povećao se na 156, a zvaničnici strahuju da će on i dalje rasti, jer se više od hiljadu ljudi vodi kao nestalo.

ВОДА СЕ ПОВЛАЧИ,  ЈЕЗА НА СВЕ СТРАНЕ: Широм Европе више од 180 погинулих у разорним поплавама, опсадно стање широм континента

Foto AP

Procenjuje da su, u celoj Evropi, poplave odnele najmanje 185 ljudskih života. Samo na teritoriji Nemačke povređeno je bezmalo 700 osoba, veliki broj je u bolnicama.

Nemačke savezne pokrajine Severna Rajna - Vestfalija, Rajna-Palatinat i Zarland, najteže su pogođene u kiši koja je maltene bez prestanka padala šest dana. U nedelju su padavine zahvatile i okrug Berhtesgardener land u Bavarskoj.

"Nismo bili spremni za ovo", ocenio je Bernhard Kern, upravnik okruga, dodajući da se situacija drastično pogoršala ostavljajući malo vremena za delovanje hitnih službi. Bavarska, najjužnija nemačka pokrajina koja se graniči sa Austrijom, našla se na putu kišnog talasa koji je izazvao razorne poplave. Vodostaji reka rasli su nezamislivom brzinom, za samo 12 sati, sa 3,30 na 5,40 metara!

Najviše žrtava u Nemačkoj je prijavljeno u okugu Arvajler južno od Kelna, oko 110. Prave razmere katastrofe polako su počele da se naziru, sa prvim povlačenjem vode. U traženje nestalih uključene su sve raspoložive snage, vojska, policija, dobrovoljci. U nedelju su vatrogasne ekipe spasle čoveka koji je 11 sati proveo na drvetu, a iz pomahnitale bujice izvukli su ženu i dete. Građani samoinicijativno donose pomoć u odeći, hrani i novcu, a mnogi su izneli roštilje i spremaju obrok za pogođene.

Vodena stihija i bujice porušile su kuće, mostove i puteve i dovele do prekida u snabdevanju strujom. Kuće i automobili ostali su potpuno prekriveni vodom na mnogo punktova na zapadu zemlje, gde je danima padalo do 250 litara vode na sat. U pojedinim regionima bujice su se utišale i voda se povukla, ostavljajući za sobom zastrašujući prizor. Zvaničnici u Berlinu ocenjuju da je reč o istorijskoj humanitarnoj katastrofi.

Nemačka vlada uputila je 300 miliona evra za hitnu pomoć ugroženim područjima i milijardu evra za popravku oštećenih kuća, ulica i mostova, potvrdio je Olaf Šulc, ministar finansija u intervjuu za nedeljnik "Bild am zontag". Fudbalski savez i Bundesliga osnovali su Fond za pomoć žrtvama poplava i njihovim porodicama u iznosu od tri miliona evra.

Kao i posle poplava 2013. godine, fudbaleri žele zajednički da daju novčani doprinos za pomoć žrtvama poplava, saopštili su DFB i udruženje 36 klubova u Bundesligi 1. i 2. Pored toga, razmatra se pomoć u iznosu od po 10.000 evra svim malim preduzećima koja su se našla na udaru poplava i pandemije korone.

Kancelarka Angela Merkel obilazi postradale i satima razgovara sa građanima, obećavajući pomoć. U jednom trenutku, kamere su je uhvatile kako žmuri i jedva uspeva da se otrgne snu. Građani su sa velikom simpatijom propratili taj trenutak slabosti svoje kancelarke koja u septembru, posle 16 godina na vlasti, odlazi sa funkcije, pošto se nije kandidovala na ovogodišnjim parlamentarnim izborima.

Takvu blagonaklonost, međutim, ni u kom slučaju nije dobio Armin Lašet, jedan od glavnih kandidata za njenog naslednika, iako se izvinio sunarodnicima, pošto ga je kamera uhvatila kako se, tokom obilaska poplavljenih područja, smeje u pozadini predsednika Franka-Valtera Štajnmajera koji se u tom trenutku obraćao građanima Efštata.

Foto AP

Zapadni mediji ocenjuju da je ovaj Lašetov gaf, njegova potencijalno nepopravljiva sramota. Lašet, inače šef vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU), istovremeno je i premijer teško pogođene pokrajine Severna Rajna - Vestsfalija.

Teško nevreme pogodilo je tokom noći između subote i nedelje delove Austrije, a neka mesta su, kao što su Halajn i Kufštajn, potpuno pod vodom.

U pokrajini Tirol vatrogasci su imali pune ruke posla boreći se protiv poplava, vodenih bujica i odrona, a na teritoriji opštine Kufštajn voda je nosila automobile. Mesto Kelhsau, zbog poplavljenih puteva, ostalo je odsečeno od ostatka zemlje. U Iteru zbog izlivanja reke morao je da se evakuiše letnji kamp.

Nevreme je iznenadilo jedan bračni par u pokrajini Koruška, koji zbog odrona nije mogao da se vrati na dno planine u Malnicu, pa je policija morala da ih evakuiše helikopterom. I u Beču su jake padavine u nekim delovima grada plavile podrume.

Na udaru poplava našle su se i Austrija, Holandija i Belgija. Situacija se donekle stabilizovala u južnom delu holandske provincije Limburg, gde je poslednjih dana evakuisano više desetina hiljada ljudi, dok je severni deo zemlje i dalje u stanju pripravnosti. U Limburgu su vlasti i dalje zabrinute za puteve i mostove.

U poplavama koje su pogodile Belgiju stradalo je najmanje 27 osoba. Obilne kiše pogodile su i Italiju, a hitne službe u gradu Palermu i drugim delovima Sicilije primile su stotine poziva za intervencije zbog poplava i oštećenja od vode.

NA UDARU PALERMO

List "Republika" piše da je Palermo pogodila jaka oluja i da su vatrogasci 27 puta intervenisali kako bi spasli ljude iz poplavljenih automobila, pošto su se ulice pretvorile u reke. Za sever Sicilije izdato je narandžasto upozorenje zbog rizika od odrona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!