"POVETARAC" BIO NADOMAK RUSIJE: Završavaju se veliki vojni manevri u Crnom moru, gde velesile pokazuju svoju vojnu moć

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

09. 07. 2021. u 22:37

KOJI je glavni cilj Amerikanaca i njihovih saveznika na ovogodišnjim manevrima u vodama Crnog mora pod idiličnim nazivom "Morski povetarac 2021" koji se u subotu završavaju, pitanje je koje su postavili mnogi, a ne samo stanovnici Ukrajine crnomorskog regiona.

ПОВЕТАРАЦ БИО НАДОМАК РУСИЈЕ: Завршавају се велики војни маневри у Црном мору, где велесиле показују своју војну моћ

Foto EPA

Ruski analitičari kažu da su Amerikanci želeli ove godine da pokažu da Rusija nema saveznika u Crnom moru. Čak su pozvali i Moldaviju da učestvuje u manevrima. Osim toga Amerikanci su sa saveznicima demonstrirali vojnu silu i tako poručili Ukrajincima da nisu sami i da će im pomagati mada nisu spremni da za njih ratuju.

Vežbe će biti zapamćenje po incidentu sa britanskim razaračom koji je ušao tri kilometra u ruske teritorijalne vode. Sve provokacije učesnika manevara članica NATO su po mišljenju ruskih generala i admirala unapred bile planirane. Amerikanci i saveznici su hteli da vide kako će reagovati PVO odbrane na Krimu gde se nalazi i kako bi se štitilo to poluostrvo u eventualnom sukobu.

Na ovim manevrima učestvovao je do sada rekordan broj zemalja, a u "glavnim ulogama" su bili NATO i Ukrajina.

Manevri su se održavali u severozapadnom delu Crnog mora, uz prisustvo oko 5.000 vojnika i oficira iz 32 zemlje. U manevrima na vodi učestvovala su 32 broda, ali treniralo se i na kopnu u Nikolajevskoj, Hersonskoj i Odeskoj oblasti Ukrajine uz učešće oko 100 prevoznih sredstava i oklopnih vozila. U vazduhu se manevrima priključilo još 40 aviona. "Gađali" su se brodovi i podmornice potencijalnog neprijatelja.

Manevri "Morski povetarac" se održavaju svake godine počevši od 1997. na osnovu dogovora SAD i Ukrajine. U Moskvi su ovogodišnje manevre NATO zemalja doživeli kao etapu priprema Ukrajine za ulazak u NATO. Ukrajinska armija nastoji da se približi standardima NATO. Zato su u Kijevu promenili svoju vojnu doktrinu, kao što su promenili i zvanja komandnog kadra i organizaciju jedinica.

Službeni predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konošenkov izjavio je da će Zapad iskoristiti ove manevre da Ukrajini ostavi moderno oružje i municiju. Ruska delegacija na pregovorima o bezbednosti i kontroli naoružanja u Beču saopštila je da veličina i agresivnost manevara ne doprinose bezbednosti u Crnom moru.

Oni su izrazili nadu da oružje koje su doneli zapadni učesnici manevara neće završiti u rukama ukrajinskih nacionalista.

Načelnik ukrajinskog Generalštaba Ruslan Homčak je potvrdio da su vežbe imale za cilj da pripreme ukrajinske štabove i jedinice ukrajinske vojske da ispunjavaju zadatke po standardima NATO. U ovim manevrima učestvovalo je 1.500 ukrajinskih vojnika, zatim njihova 24 plovila, 17 aviona i 12 helikoptera.

RUSKO "POKAZIVANjE MIŠIĆA"

U ISTO vreme kada su Amerikanci i njihovi saveznici otpočeli "Morski povetarac 2021" i Rusija je odlučila da pokaže svoju vojnu moć i sposobnost da ako zatreba sačuva svoju teritoriju. Naime, ruska avijacija, PVO i mornarica, proverili su svoju sposobnost da odbrane Krim. U vežbama je učestvovalo oko 20 aviona i helikoptera, više diviziona S-400 (na slici) i "pancira-S".

UČESNICI

PORED SAD i domaćina Ukrajine glavni učesnici na ovim manevrima su Kanada, Velika Britanija, Holandija, Rumunija, Bugarska, Grčka i Turska. Osim njih učestvovale su i zemlje partneri NATO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave