PAKET MERA ZA VERSKI MOTIVISAN ZLOČIN: Reakcija Beča na teroristički napad, muslimani nezadovoljni

D. D. S.

08. 07. 2021. u 11:50

PARLAMENT Austrije usvojio je paket mera protiv terorizma, kojim se uvodi krivično delo "verski motiviran zločin". Ovaj paket je usvojen kao reakcija na teroristički napad u novembru u Beču.

ПАКЕТ МЕРА ЗА ВЕРСКИ МОТИВИСАН ЗЛОЧИН: Реакција Беча на терористички напад, муслимани незадовољни

Foto: EPA

Muslimanske organizacije u Austriji kritikovale su paket mera, smatrajući to ličnim napadom na njih, jer paket obavezuje na uspostavljanje spiska imama, a ujedno i versku zajednicu zakonski obavezuje na pravljenje spiska svih svojih ustanova.

Protiv paketa mera je bila desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO), jer smatra da on nije dalekosežan, ali pre svega i što je zakonom uvedena zabrana simbola desničarskih Identitarista. Od zakona su se distancirali i zastupnici Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) i stranke Neos. Zakon je pooštrio odredbe posle uslovnog otpuštanja iz zatvora.

Tako će ubuduće osobi koja se uslovno pusti iz pritvora moći ukazom narediti distanciranje od ranijeg okruženja koje je doprinelo radikalizaciji. Isto tako, moći će se zabraniti rad u omladinskim udruženjima. Uvodi se i mogućnost nadzora, pa će uslovno otpušteni nositi elektronske nanogice. Paket mera predviđa i redovnu analizu ponašanja osobe puštene iz pritvora. Paketom mera zabranjeni su dodatni simboli pre svega pokreta kao što su Hezbollah, Hizb ut-Tahrir i Kavkaski Emirat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024