NAPADNUTA AMERIČKA VOJNA BAZA: Raketni napad kao poklon za "Dan nezavisnosti"

Novosti online

05. 07. 2021. u 22:23

PETOG jula, dan posle praznika "Dana nezavisnosti" američka vojna baza Ajn al-Asad u iračkoj provinciji Anbar našla se pod raketnim napadom.

НАПАДНУТА АМЕРИЧКА ВОЈНА БАЗА: Ракетни напад као поклон за Дан независности

Foto: Tviter

Prema početnom izveštaju portparola operacija "Inherent Resolve" pukovnika Vejna Marote, tri rakete su gađale teritoriju baze ne uzrokujući žrtve, samo materijalnu štetu.

Prema izvorima bliskim militantima podržanim od Irana, na bazu Ajn al-Asad nisu pale tri, već osam raketa od 107 mm.

Pretpostavlja se da iza napada stoje grupe koje podržava Iran. Prošle godine su pojačali svoje operacije protiv američkih snaga kao odgovor na atentat na Abu Mahdija al-Muhandisa, zamenika komandanta iračkih Narodnih mobilizacionih jedinica i komandanta iranskih snaga Kuds, Kasema Sulejmanija.

Vazduhoplovna baza Ajn al-Asad, koja je ugostila američke trupe, više puta je bila meta u poslednjih nekoliko meseci. Poslednji takav napad dogodio se 20. juna. Napad je usledio dan nakon što je američki konvoj bio napadnut IED-om u provinciji Bagdad.

Eskalaciju između američkih snaga i frakcija u Iraku i Siriji koje podržava Iran, izazvali su vazdušni napadi SAD na iračke Narodne mobilizacione jedinice na iračko-sirijskoj granici 27. juna.

Sledećeg dana raketna vatra otvorena je na američku vojnu bazu u blizini naftnog polja Omar u Deir ez Zoru. Iračke snage bezbednosti onemogućile su 2. jula raketni napad na američki kamp "Viktori" u Bagdadu.

Poslednji napad usledio je usred izveštaja o novom napadu na američke snage u blizini naftnog polja Omar, koje je demantovao portparol američke vojske.

(Srbija danas)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...