SPREMA SE ZA NOVU PREDSEDNIČKU KANDIDATURU: Marin Le Pen ponovo izabrana za lidera krajnje desnice

G. ČVOROVIĆ-Od stalnog dopisnika Pariz

04. 07. 2021. u 18:15

LIDERKA Nacionalnog okupljanja Marin le Pen juče je na kongresu u Perpinjanu ponovo izabrana za predsednicu stranke.

СПРЕМА СЕ ЗА НОВУ ПРЕДСЕДНИЧКУ КАНДИДАТУРУ: Марин Ле Пен поново изабрана за лидера крајње деснице

Foto EPA

To joj je četvrti mandat na čelu partije koju je od svog oca preuzela 2011. godine.

Za Le Penovu je glasalo čak 98,35 odsto članstva, 1,22 odsto su bili "beli listići", a 0,43 nevažeći. Marin le Pen, dakle, bez ijednog protivnika kreće u sledeći mandat. Treba istaći i da je bila jedini kandidat.

Predsednica će se sa čela stranke, ipak, povući sledećih meseci, ali samo privremeno, od septembra, tokom kampanje za predsedničke izbore koji će u Francuskoj biti održani na proleće sledeće godine. Ona i aktuelni predsednik Emanuel Makron su vodeći kandidati, prema ispitivanjima javnog mnjenja.

Za to vreme, stranku će, umesto nje, voditi Žordan Bardela, koji je izabran za prvog potpredsednika stranke. Ovaj mladi političar, rođen 1995. godine, istovremeno je i evropski poslanik. Ističe da je na terenu mogao da oseti nebezbednost koja vlada u Francuskoj, imajući u vidu da je odrastao u nemirnom pariskom predgrađu.

Prema poslednjim ispitivanjima javnog mnjenja, Makronu se predviđa 60 odsto glasova, a Marin le Pen 40. Do izbora je ostalo još 10 meseci, kampanja još nije ni počela.

Stranke oba vodeća kandidata na predstojećim predsedničkim izborima, Republika u pokretu Emanuela Makrona i Nacionalno okupljanje Marin le Pen doživeli su neuspeh na nedavnim regionalnim izborima, ne osvojivši nijedan region.

Osnivač stranke Nacionalni front Žan-Mari le Pen, kojoj je Marin le Pen promenila ime u Nacionalno okupljanje, zažalio je zbog omekšavanja politike ove partije, u čemu vidi deo neuspeha. Ipak, smatra da je moguće da njegova kćerka postane predsednik Francuske sledeće godine.

DVOJICA SRBA

ZANIMLjIVO je i da u stranci Nacionalno okupljanje Srbi imaju značajno mesto. Dvojica političara našeg porekla Andreja Kotarac i Aleksandar Nikolić vodili su liste stranke u dva, od ukupno 13 francuskih regiona na nedavnim izborima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)