BAJDEN DOPUTOVAO NA FLORIDU: Privremeno obustavljena potraga za nestalima u ruševinama zgrade

Novosti onlajn

01. 07. 2021. u 18:42

PREDSEDNIK SAD Džo Bajden posetio je u četvrtak Floridu, gde bi trebalo da razgovara sa porodicama poginulih i nestalih nakon rušenja zgrade u gradu Surfsajd.

БАЈДЕН ДОПУТОВАО НА ФЛОРИДУ: Привремено обустављена потрага за несталима у рушевинама зграде

Foto: AP

Vlasti su privremeno obustavile spasilačku operaciju zbog strahovanja od nestabilnosti dela građevinske strukture koji nije srušen.

Broj žrtava je porastao na 18, a traži se još 145 nestalih.

Bajden je u Majamiju prisustvovao brifingu sa lokalnim zvaničnicima, među kojima je bio i guverner Ron Desantis. Poručio je da će im obezbediti "što god je potrebno" i dodao da očekuje da će federalna vlada pokriti sve troškove okruga i države.

- Ne idemo nigde. Ovo je pitanje života i smrti - naglasio je predsednik.

Potraga je obustavljena nešto posle 2 ujutro po lokalnom vremenu, zbog pomeranja u ruševinama koje je zabrinulo nadležne.

- Spasilačka operacija će se nastaviti čim bude bezbedno - saopštila je načelnica okruga Majami Dejd Danijela Levin Kava.

Kako vreme odmiče, nade za pronalaženje preživelih su sve manje. Izuzimajući prvih nekoliko sati posle urušavanja zgrade, niko nije iz ruševina izvučen živ.

Među 18 mrtvih je i dvoje dece starosti 4 i 10 godina.

Otprilike polovina dvanaestospratnice sa 136 stambenih jedinica srušila se prošlog četvrtka i od tada spasioci tragaju kroz ruševine koristeći dizalice, infracrvene skenere i pse.

Direktor Odeljenja za vanredne situacije u Majami Dejdu Čarls Sirel rekao je da je više od 50 agencija radilo na mestu rušenja, uključujući više od 900 zaposlenih.

Uzrok katastrofe još nije poznat, ali mediji prenose da je zgrada pretrpela strukturalna oštećenja.

(Glas Amerike)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu