PRONAĐENA NOVA VRSTA PRAISTORIJSKOG SISARA: Nosorog veličine četiri slona živeo pre 26,5 miliona godina

Novosti online

18. 06. 2021. u 12:42

NOVA vrsta praistorijskog divovskog nosoroga, jednog od najvećih sisara koji je hživeo na zemlji, otkrivena je na severozapadu Kine, objavili su naučnici.

ПРОНАЂЕНА НОВА ВРСТА ПРАИСТОРИЈСКОГ СИСАРА: Носорог величине четири слона живео пре 26,5 милиона година

Foto: Tanjug/AP

Paraceratherium linxiaense je živeo pre otprilike 26,5 miliona godina i i bio je težak 21 tonu, kao četiri velika afrička slona. Glavom je mogao da dostigne sedam metara visine kako bi jeo s drveća, što ga čini višim od žirafe. To su zaključci doneti na osnovu fosila otkrivenih u severnoj kineskoj provinciji Gansu.

Istraživači pišu kako je analizom fosila, pronađenih 2015, zaključeno kako oni pripadaju novoj vrsti, drugačijoj od dosad poznatih divovskih nosoroga.     

Potpuno očuvana lobanja i čeljust pokazuju sličnost sa današnjim tapirima, zaključak je istraživanja. Nova vrsta srodna je divovskim nosorozima koji su nekada živeli u Pakistanu, što sugeriše da su se kretali širom centralne Azije.

Nosorozi su slobodno putovali između severozapada Kine i indijsko-pakistanskog podkontinenta, što znači da je Tibetanska visoravan tada imala nizijska područja, smatraju naučnici.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)