POPUŠTANJE MERA U FRANCUSKOJ: Maske neće biti obavezne na otvorenom, Makron upozorava da korona još nije pobeđena

TALAS epidemije korona virusa u Francuskoj nastavlja da opada, zbog čega su vlasti odlučile da ubrzaju popuštanje mera.

ПОПУШТАЊЕ МЕРА У ФРАНЦУСКОЈ: Маске неће бити обавезне на отвореном, Макрон упозорава да корона још није побеђена

Foto Tanjug-AP

Tako se od petka ukida obaveza nošenja maski na otvorenom prostoru, osim na utakmicama i u velikim gužvama. Prvobitno je bilo planirano da se dalje nose i u školskim dvorištima, ali se od toga na kraju odustalo.

Epidemiolozi ističu da je i dalje opasno bez maske razgovarati u neposrednoj blizini napolju s nekim ko je zaražen, ali i naglašavaju da će se statistički sada mnogo ređe naići na takvu osobu, imajući u vidu mali broj obolelih.

Takođe, posle sedam meseci, od nedelje se ukida i policijski čas, deset dana pre planiranog roka. U Francuskoj trenutno zabrana kretanja počinje u 23 sata i traje do 6 sati izjutra.

Predsednik Emanuel Makron je pohvalio dobru strategiju vlade koja je dovde dovela. Istovremeno, šef države je upozorio da bitka protiv korona virusa još nije dobijena i građane pozvao da se vakcinišu, istakavši da je to jedini način da se epidemija pobedi na duge staze.

Premijer Žan Kasteks je izneo nove ciljeve: da se do kraja avgusta vakciniše prvom dozom 40 miliona ljudi, da 35 miliona ima kompletno primljene doze, a da bar jednom vakcinom bude cepljeno 85 odsto starijih od 50 godina i osoba koje imaju kormobiditet.

Do sada je u zemlji vakcinisano oko 75 odsto starijih od 50 godina i 65 odsto onih s pratećim bolestima koje povećavaju rizik tokom pandemije.

U Francuskoj je do sada prvu dozu vakcine primilo 30,8 miliona ljudi, a drugu 16,5 miliona, u zemlji sa 67 miliona stanovnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!