HAKERI UKRALI PRIVATNE PODATKE: Preko tri miliona kupaca VW-a ugroženo

Tanjug

14. 06. 2021. u 00:24

VIŠE od tri miliona ljudi u SAD-u i nekoliko desetina hiljada kupaca u Kanadi postali su žrtve krađe podataka koju su sproveli hakeri kompromitujući sistem jednog spoljnog partnera Folksvagen grupe (VW).

ХАКЕРИ УКРАЛИ ПРИВАТНЕ ПОДАТКЕ: Преко три милиона купаца VW-а угрожено

Foto Depositphotos

Folksvagen grupa je potvrdila ovoga vikenda da je njihova podružnica u SAD-u, koja je prikupljala podatke klijenta za potrebe marketinga i onlajn prodaje, bila žrtva hakerskog napada, pri čemu su anonimni hakeri ukrali iz njenog sistema podatke više od 3,3 miliona ljudi, preneo je Rojters.

Reč je o podacima koji uključuju imena, telefonske brojeve, imejl i adrese stanovanja, a u određenom broju slučajeva i VIN brojeve njihovih automobila, kao i brojeve vozačkih dozvola i brojeve socijalnog osiguranja, što su u SAD-u pogotovo osetljivi podaci.

Ukradeni podaci se odnose na kupce Folksvagenovih i Audijevih vozila, kao i one koji su kontaktirali ove kompanije interesujući se za moguću kupovinu vozila.

VW je saopštio da je već kontaktirao oko 90 hiljada klijenata kojima su ukradeni najosjetljiviji podaci i ponudio im besplatnu pomoć u zaštiti.

Krađa se dogodila u periodu između avgusta 2019. i maja 2021. godine, a osim u SAD-u, kompromitovano je i nekoliko desetina hiljada klijenata iz Kanade.

Iz Folksvagena nisu objavili o kojem se dobavljaču radi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)