PUTOVANJE SADA SAMO UZ DOZVOLU: Diplomatski rat Moskve i Vašingtona ne prestaje ni pred samit u Ženevi

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

11. 06. 2021. u 22:27

ATMOSFERA uoči susreta predsednika dve najmoćnije države na svetu ne uliva optimizam da bi Džozef Bajden i Vladimir Putin mogli da zaustave eroziju diplomatskih odnosa.

ПУТОВАЊЕ САДА САМО УЗ ДОЗВОЛУ: Дипломатски рат Москве и Вашингтона не престаје ни пред самит у Женеви

Zgrada američke ambasade u Moskvi

Da će na američke pretnje i sankcije Rusiji, iz Moskve odgovarati istom merom dokazuje i to da je predsednik ruske vlade Mihail Mišustin praktično suspendovao memorandum koji je do sada davao mogućnost američkim diplomatima da se bez traženja dozvola kreću po Rusiji. Taj memorandum je potpisan 1992. godine u vreme idiličnih odnosa Vašingtona i Moskve.

To znači da će diplomate SAD moći da se slobodno kreću po Rusiji samo tamo gde im je stalno mesto rada, dakle u Moskvi gde imaju ambasadu i u gradovima gde postoje američki konzulati.

Interesantno je da je taj memorandum o slobodnom kretanju diplomata poništen baš sada uoči samita u Ženevi koji će se održati 16. juna. U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije kažu da su američki diplomati bez obzira na upozorenja sistematski kršili pravila putovanja po ruskoj teritoriji. Memorandumom iz 1992. Rusi su odustali od dotašnje prakse "zatvorenih rejona" za strance.

Direktor Fonda za izučavanje SAD pri Lomonosovu Jurij Roguljev kaže da su Amerikanci prvi uveli restrikcije u kretanju ruskim diplomatima.

Rusi ne žele da budu u inferiornoj poziciji pa su i do sada reagovali na kršenje pravila američkih diplomata. Tako je u oktobru 2019. ruska policija naterala trojicu američkih diplomata da izađu iz voza koji se kretao iz Nenoksa ka Severodvinsku. Radi se o američkim vojnim diplomatima koji su hteli da dođu u Severodvinski gde se nalaze važni ruski objekti Severne flote. Amerikanci su menjali vozove, očigledno smatrajući da će tako izbeći "pratnju" domaćina. Oni su najavili da žele da posete Arhangelsk za što su i dobili dozvolu, ali su zapravo bili krenuli u Severodvinsk.

U američkoj ambasadi u Moskvi su tvrdili da njihovi diplomate putuju po Rusiji da bi bolje upoznali zemlju. Od sada će moći bolje da upoznaju Moskvu i Podmoskovlje.

VAZDUŠNA POLICIJA

ŠVAJCARSKE vlasti će privremeno zatvoriti vazdušni prostor iznad Ženeve i zaposliti 1.000 snaga reda u toj oblasti tokom sastanka dva lidera. Odobrene su i privremene mere koje uključuju vazdušnu policijsku patrolu i nadgledanje vazdušnog prostora uz pomoć švajcarskog ratnog vazduhoplovstva tokom susreta. Više od 1.000 novinara prijavilo se za izveštavanje sa sastanka predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džoa Bajdena, koji će se održati 16. juna u Ženevi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili