AMERIKANCI TRAŽE EKSTRADICIJU: Uhapšen ruski državljanin po nalogu SAD u Švajcarskoj

Novosti online

09. 06. 2021. u 18:01

ŠVAJCARSKE vlasti uhapsile su ruskog državljanina Vladislava Kljušina na zahtev SAD, koje ga optužuju za insajdersku trgovinu i zahtevaju njegovo izručenje.

АМЕРИКАНЦИ ТРАЖЕ ЕКСТРАДИЦИЈУ: Ухапшен руски држављанин по налогу САД у Швајцарској

Foto: Depositphotos

-Ruski državljanin Vladislav Kljušin uhapšen je u kantonu Vale 21. marta 2021. godine, po nalogu Ministarstva pravde i u vezi sa američkim zahtevom i stavljen je u ekstradicioni pritvor“. izjavila je danas za TASS portparol švajcarskog Federalne kancelarije za pravosuđe (FOJ) Ingrid Riser.

Ona je dodala da se ruski državljanin tokom ispitivanja izjasnio da je protiv izručenja u SAD, koje su preko ambasade u Bernu 19. aprila podnele zvanični zahtev za izručenje Kljušina na osnovu bilateralnog sporazuma o ekstradiciji.

Kljušin je optužen za insajdersku trgovinu vrednu desetine miliona dolara, zajedno sa nekoliko saučesnika, a švajcarska zvaničnica je naglasila da je FOJ prvi organ koji donosi odluke o izručenju stranaca, a da se na nju može uložiti žalba Saveznom krivičnom sudu i na kraju Saveznom vrhovnom sudu, najvišem sudskom organu Švajcarske.

Ruska ambasada u Švajcarskoj potvrdila je da je upoznata sa hapšenjem ruskog državljanina na osnovu zahteva za izručenje SAD u martu ove godine i da konzularno odeljenje i ruski generalni konzulat u Ženevi održavaju kontakt sa njim i njegovim advokatima, a da se njegova prava poštuju u skladu sa zakonom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)