ZAHAROVA O ZAVRŠETKU PRVOG KRAKA "SEVERNOG TOKA 2": To predstavlja pobedu prava i ekonomskih interesa

Novosti onlajn

04. 06. 2021. u 19:14

PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da završetak prvog kraka gasovoda „Severni tok 2“ predstavlja pobedu prava i ekonomskih interesa.

ЗАХАРОВА О ЗАВРШЕТКУ ПРВОГ КРАКА СЕВЕРНОГ ТОКА 2: То представља победу права и економских интереса

Foto: EPA

Ranije danas ruski predsednik Vladimir Putin objavio je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da je završena izgradnja prvog kraka gasovoda.

- Završena je na korist našoj zemlja i i svim državama koje učestvuju u tom procesu, projektu. Na žalost, mnogi su želeli da od ekonomskog projekta načine nekakav politički proces, ali im to, kao što vidite, ne polazi za rukom, nadjačalo je pravo, legalnost, ekonomski interesi, efikasnost. Zbog toga je to fantastična vest. To je glavna vest na internetu, ne samo u Rusiji nego i u svetu - rekla je Zaharova novinarima na marginama Foruma.

Svi su do današnjeg zasedanja pitali šta je sa napretkom, prodorom, dodala je ona.

- Evo, ovo jedan od prodora - dodala je Zaharova.

Izgradnja gasovoda

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. 

Peterburški međunarodni ekonomski forum se ove godine održava od 2. do 5. juna. Medijski partner foruma je novinska agencija „Rusija sevodnja“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)