UNILATERALNE SANKCIJE POPRIMILE RAZMERE PANDEMIJE: Šta odnose Rusije i EU "održava u životu"?

Novosti onlajn

03. 06. 2021. u 20:52

ODNOSI Rusije i Evropske unije su u žalosnom stanju, od potpunog kolapsa sprečavaju ih široke trgovinsko-ekonomske veze, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.

УНИЛАТЕРАЛНЕ САНКЦИЈЕ ПОПРИМИЛЕ РАЗМЕРЕ ПАНДЕМИЈЕ: Шта односе Русије и ЕУ одржава у животу?

Foto D. Dozet

- Ti odnosi su u nenormalnom stanju, žalosnom, rekao bih. Dostigli smo dno i u tom trenutku pokucali odozdo - rekao je on na panelu u okviru peterburškog Međunarodnog ekonomskog foruma.

Prema rečima diplomate, odnose Moskve i Brisela spasile su od potpunog kraha dve činjenice.

- Jedna činjenica je obim i značaj naših trgovinsko-ekonomskih veza. Pragmatizam poslovne zajednice ostaje važan amortizujući faktor koji obuzdava najradikalnije inicijative političara - primetio je on.

Pored toga, saradnja na međunarodnoj agendi, između ostalog, u vezi sa Bliskim istokom i iranskom nuklearnom pitanju, takođe zbližava Moskvu i Brisel, smatra on.

Unilateralne sankcije poprimile razmere pandemije

Istovremeno, Čižov je izjavio da je praksa uvođenja unilateralnih sankcija poprimila razmere pandemije.

- Zaista, Evropska unija je postala jedan od aktivnih igrača u tom sankcionom polju. Bojim se da nemamo epidemiju sankcija, već pandemiju. Saopštiću cifru za koju malo ko zna. EU je uvela sankcije protiv 32 zemlje, među kojima nisu samo Rusija i Kina već i kandidati za priključivanje Uniji - Turska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora - istakao je on.

Stalni predstavnik Rusije pri UN je skrenuo pažnju na činjenicu da je termin „sankcije“ uslovan u datom slučaju, budući da se sankcioni instrument nalazi u rukama samo jedne strukture - Saveta bezbednosti UN.

- Sve ostalo su unilateralne nezakonite mere - dodao je.

„Priznanje“: Petrov i Boširov otrovali Aleksandra Makedonskog „novičokom“

Komentarišući optužbe EU da Moskva navodno koristi bojeve otrove, ruski diplomata se našalio rekavši da su Aleksandra Makedonskog svojevremeno otrovali Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, koje Zapad naziva „saradnicima Glavne obaveštajne uprave (GRU)“.

- Našim zlonamernicima sada često, nažalost, fali i mašte. Svako malo pojavljuju se iste verzije o nekoj strašnoj hemijskoj supstanci koja iz nekog razloga nikoga ne ubija, i svega dva prezimena ljudi koji organizuju određene akcije. Da bih zatvorio tu temu, priznaću: 'Aleksandra Nevskog su 'novičokom' otrovali Petrov i Boširov - rekao je Čižov.

Peterburški međunarodni ekonomski forum održava se ove godine od 2. do 5. juna. Medijski partner Foruma je novinska agencija „Rusija sevodnja“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!