ISTRAGA U NEMAČKOJ: Ekstremna levica preuzela odgovornost za napad na "Teslinu“ fabriku kod Berlina

Tanjug

27. 05. 2021. u 19:57

DO sada nepoznata "Grupa Vulkan“ preuzela je odgovornost za spaljivanje kablova u novoj "Teslinoj" fabrici u Nemačkoj koji, osim gradilišta "Tesline" fabrike, snabdevaju strujom i privatne objekte u obližnjem naselju.

ИСТРАГА У НЕМАЧКОЈ: Екстремна левица преузела одговорност за напад на Теслину“ фабрику код Берлина

Foto: Printscreen/Jutjub

Incident se dogodio u noći između utorka i srede, nekoliko stotina metara od gradilišta nove "Tesline" fabrike u mestu Grinhajde južno od Berlina, a policija istražuje da li se radi o politički motivisanom napadu, objavili su strani mediji.

- Tesla nije ni zelen, ni ekološki, ni socijalan. Naša vatra se suprotstavlja lažima o zelenom automobilu - stoji u pismu u kome se opisuje i kako su spaljeni visokonaponski kablovi.

Predstavnici ekoloških inicijativa kritikovali su paljenje kablova, ali su istovremeno ukazali da su ovakve reakcije mogle biti očekivane.

- Mi smo se pribojavali da će se mnogi osećati isključeni iz demokratskog procesa odlučivanja o dolasku "Tesle", navodi se u saopštenju "Inicijative Grinhajde".

Kako se navodi "Tesla" u novoj fabrici pored Berlina planira da godišnje proizvodi pola miliona automobila modela „Ipsilon“, a proizvodnja je trebalo da počne u julu ali je Ilon Mask odlučio da pored fabrike automobila izgradi i fabriku baterija tako da se otvaranje pomerilo za kraj ove godine.

Gradnju fabrike usporavale su i lokalne ekološke inicijative koje su se protivile krčenju jednog dela šume, ali i ukazivale na opasnost po podzemne vode u tom delu nemačke pokrajine Brandenburg.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest