ZELENI NE DAJU ORUŽJE ZA FRONT: Kandidatkinja za naslednicu Merkelove, Analena Berbok, predlaže novi zakon

I.S.

27. 05. 2021. u 17:47

NEMAČKA stranka Zeleni, čija kandidatkinja za naslednicu kancelarke Angele Merkel ima najviše šansi za izbornu pobedu najesen, Analena Berbok, predlaže zakon o zabrani isporuke oružja u ratom zahvaćena područja.

ЗЕЛЕНИ НЕ ДАЈУ ОРУЖЈЕ ЗА ФРОНТ: Кандидаткиња за наследницу Меркелове, Аналена Бербок, предлаже нови закон

Analena Berbok, kopredsednica Zelenih / Foto AP

Berbokova je juče potvrdila da je ovakvo opredeljenje uneto u program Zelenih, a da i kopredsednik partije, Robert Habek deli njen stav.

Pre nego što je ona ovo eksplicitno potvrdila nastojeći da izgladi stvar Habek je, u jednom intervjuu uoči odlaska na liniju fronta u Ukrajini, rekao da "nema smetnji da se na istok Ukrajine šalje naoružanje".

Ovo se, naknadno je pojasnio Habek, pošto je pretrpeo grdnju kancelarske kandidatkinje, odnosi isključivo na oružje i municiju. Ne i na defanzivne pomoćne vojne instrumente kao što su uređaji za praćenje protivničkih dejstava i svakako, ne na "medevaks avione", namenjene za transport medicinskih aparata, lekova i ostale zdravstvene opreme.

Trenutni problem koji leži u tome da nemačka kontrola izvoza ne prepoznaje ofanzivne i defanzivne isporuke, lako će se prevazići usvajanjem novog zakona, smatra duo Berbok - Habek.

Nemački novinari "pritisli" su dodatno Habeka, koji se nedavno založio za produženje misije OEBS u Ukrajini da "brzo menja mišljenje". On se branio izjavom da "se nije oglašavao po pitanju OEBS u Ukrajini".

- Ukrajini je, svakako, neophodna pomoć u odbrani od vazdušnih napada, kao i razminiravanju teritorije - dodala je Berbokova, ponovo "vadeći kestenje iz vatre".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024