DUGOTRAJAN IMUNITET NAKON KOVIDA? Naučnici pronašli ćelije koje proizvode antitela mesecima nakon prvih simptoma

Tanjug

27. 05. 2021. u 13:21

NAUČNICI u SAD su kod ispitanika koji su preležali kovid-19 pronašli ćelije koje proizvode antitela mesecima nakon pojave prvih simptoma, a to je po njima snažan dokaz dugotrajnog imuniteta.

ДУГОТРАЈАН ИМУНИТЕТ НАКОН КОВИДА? Научници пронашли ћелије које производе антитела месецима након првих симптома

Foto: Depositphotos

I posle 11 meseci nakon što se oporave od blage infekcije kovidom 19 ljudi još uvek imaju imune ćelije koje proizvode antitela protiv virusa korona, a istraživači Medicinskog fakulteta sa Univerziiteta u Vašingtonu su otkrili da bi takve ćelije mogle da opstanu u rezervi i čitav život, proizvodeći antitela sve vreme, navodi se u njihovoj studiji koja je objavljena u magazinu "Nejčer".

Naučnici su utvrdili da se tokom infekcije koronavirusom imune ćelije koje proizvode antitela brzo množe i cirkulišu u krvi čineći da nivo antitela bude veoma visok, ali jednom kada infekcija prestane, većina takvih ćelija izumire, a nivo antitela opada.

Ipak, mali deo tih ćelija, koje su nazvane dugovečnim plazma ćelijama (BMPCs), sele se u koštanu srž i tu ostaju i one nastavljaju da neprekidno luče nizak nivo antitela u krvotok kako bi se zaštitile od novog susreta sa virusom.

Naučnici su poređenja radi analizirali i uzorke koštane srži 11 osoba koje nikada ranije nisu imale kovid -19 i ni jedna od njih nije imala takve ćelije u koštanoj srži.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAPETOST RASTE NA BLISKOM ISTOKU: Ostin razgovarao sa Galantom pre izveštaja o eksplozijama u Iranu