SALI BERIŠA NA AMERIČKOJ CRNOJ LISTI: Blinken zbog korupcije proglasio bivšeg premijera Albanije nepodobnim za ulazak u SAD zbog korupcije

Novosti online

19. 05. 2021. u 15:33

AMERIČKI državni sekretar Entoni Blinken objavio je da su Sjedinjene Države zabranile bivšem albanskom predsedniku Saljiju Beriši i njegovoj porodici ulazak u Sjedinjene Države.

САЛИ БЕРИША НА АМЕРИЧКОЈ ЦРНОЈ ЛИСТИ: Блинкен због корупције прогласио бившег премијера Албаније неподобним за улазак у САД због корупције

Foto: Printskrin/ilustracija

Kako je Blinken saopštio, razlog za to je zbog toga što SAD zvanično smatraju bivšeg albanskog predsednika i njegovu porodicu korumpiranim.

- Akti korupcije bivšeg predsednika Albanije Salija Beriše podrivaju demokratiju u Albaniji. Javno sam proglasio Berišu i članove njegove uže porodice nepodobnim za ulazak u Sjedinjene Države. Ostajemo zajedno protiv korupcije sa našim partnerima u Albaniji - napisao je Blinken na Tviteru.

Na zvaničnij stranici Stejt departmenta takođe je objavljeno saopštenje koje je Blinken potpisao u kome se navodi da je Beriša kao premijer Albanije bio "umešan "u zloupotrebu javnih sredstava, kao i da je uticao na javne procese uključujući upotrebu  moći u sopstvenu korist i obogaćivanje svojih političkih saveznika i članova porodice, na štetu poverenja albanske javnosti u njihove vladine institucije i javne zvaničnike.

- NJegova sopstvena retorika pokazuje da je spreman da zaštiti sebe, članove svoje porodice i svoje političke saveznike, na štetu nezavisnih istraga, napora protiv korupcije i mera odgovornosti - ističe se u saopštenju.

(Alo.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)