U TUŽILAŠTVU BiH DOMINIRAJU BOŠNJACI: Od 57 tužilaca, čak 75 odsto dolazi sa prostora federacije

Tanjug

14. 04. 2021. u 11:42

DA Bošnjaci dominiraju u Tužilaštvu BiH ukazuju brojevi prema kojima od 57 tužilaca čak 75 odsto dolazi sa prostora Federacije BiH, a najveći broj njih, više od 45 odsto se izjašnjavaju kao Bošnjaci, piše banjaučki Glas Srpske.

У ТУЖИЛАШТВУ БиХ ДОМИНИРАЈУ БОШЊАЦИ: Од 57 тужилаца, чак 75 одсто долази са простора федерације

Foto Nezavisne novine

Prema podacima Tužilaštva, iz FBiH dolazi 16 Bošnjaka, četvoro Srba, devet Hrvata, kao i četvoro iz reda ostalih, dok iz Republike Srpske dolazi 14 tužilaca, od čega 13 Srba i jedan koji se izjašnjava kao ostali.

Kada je reč o službenicima sa visokom stručnom spremom zaposlenim na neodređeno vreme, od njih 107, više od 60 odsto čine Bošnjaci, dok Srbi čine 18, a Hrvati 16 odsto.

Prema mestu prebivališta, čak 87 od 107 službenika dolazi iz FBiH, 18 je iz Republike Srpske, a troje iz Brčko distrikta.

Savetnik srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milan Tegeltija istakao je da nacionalna struktura u svim institucijama na nivou BiH na prvi pogled približno odgovara popisu stanovništva iz 1991. godine.

- Međutim, kada se pogleda entitetska zastupljenost, onda je vidljivo da tu postoji značajna disproporcija na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a u korist Bošnjaka i FBiH - naveo je Tegeltija.

Disproporcija, kaže, postoji od osnivanja tih institucija, u prvom periodu od 2003. do 2007. godine, kada su na te pozicije imenovani uglavnom ljudi iz FBiH, bilo da su Bošnjaci, Srbi, Hrvati ili ostali, s tim da su se kao ostali uglavnom izjašnjavali poreklom Bošnjaci, kako bi na taj način popunili i tu kvotu u pravosudnim institucijama.

Tegeltija posebno ističe činjenicu da je reč o nesmenjivim, odnosno stalnim, a ne mandatnim funkcijama, koje se obavljaju do odlaska u penziju i da je od početka takva situacija zacementirana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024