MOŽE LI SE BiH MIRNO RASPASTI? Amerika zauzela jasan stav

Novosti online

12. 04. 2021. u 19:41

DANAŠNjA saznanja da je predsednik Slovenije Borut Pahor pitao članove Predsedništva BiH da li je moguć miran razlaz komentarisali su iz Ambasade SAD-a u BiH.

МОЖЕ ЛИ СЕ БиХ МИРНО РАСПАСТИ? Америка заузела јасан став

Foto: Predsedništvo BiH

Kako su za Klix.ba rekli iz Ambasade Sjedinjenih Država, ne žele špekulisati o navodnim izjavama Pahora i Janše, međutim, ističu da je stav SAD-a o ovom pitanju dobro poznat i ostaje nepromenjen.

- Mi smo privrženi principima Dejtona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država s neupitnim teritorijalnim integritetom. Što se tiče statusa BiH, tu nisu bitna mišljenja o njemu, nego činjenice i međunarodno pravo. Teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani su Dejtonskim mirovnim sporazumom - kazali su iz Službe za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u BiH.

Dodali su da niti Dejton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcepljenje nijednom od dva entiteta. Svako delovanje usmereno na razgradnju BiH je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Primarni cilj secesionističke retorike jeste udaljavanje od napornog rada i odgovornog dijaloga koji su potrebni za reforme kojima bi se vratilo poverenje građana, podstakao ekonomski oporavak i doprinijelo napretku BiH u ostvarivanju ciljeva vezanih za EU. Nijedan entitet nema budućnost van BiH - jasni su u izjavi Ambasade SAD-a u BiH.

Komšić je izjavio da je nakon toga Pahor upitao: "Možete li se vi u BiH mirno razići?".

Kako navodi Komšić, on i Šefik Džaferović rekli su da mirno razdruživanje nije moguće, dok je predsedavajući Milorad Dodik izneo suprotan stav.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: Sva ljudska bića imaju pravo da žive i budu to što jesu