KARDINAL VINKO PULJIĆ "PECNUO" SARAJEVO: Nije cela BiH samo jedan entitet!

Tanjug

24. 12. 2020. u 12:30

KARDINAL Vinko Puljić uporedio je BiH sa Evropskom unijom i rekao da ako BiH ne može da opstane u svojoj različitosti i ravnopravnosti onda neće ni EU.

КАРДИНАЛ ВИНКО ПУЉИЋ ПЕЦНУО САРАЈЕВО: Није цела БиХ само један ентитет!

Foto: Printscreen

Puljić je rekao da ko god ne poštuje tu različitost identiteta u BiH taj sprema novi sukob.

- Ne mogu da razumem taj stil ''guranja'' građanske države, a tako se žestoko bore za svoj identitet - istaknuo je Puljić.

Dodaje da Hrvati u BiH ne mogu očekivati da će se neko drugi zauzeti za njih, ako sami ne znaju šta hoće. Smatra i da su se Hrvati u BiH kasno setili da neke stvari treba rešavati, a sada su, primećuje, nastale i lokalne i međunarodne igre oko hrvatskog pitanja u toj državi.

- Ne možemo ovu državu izjednačiti s jednim identitetom, koji se nameće kao vladajući. Struktura države sa svojim zakonima treba da štiti svaku osobu i svaki identitet. Jadna je država koja ne voli svoj narod ili ga negira - rekao je Puljić.

Normalno je, ističe, da Crkva promoviše zajedništvo i uvezivanje snaga.

- Ali ulazak u EU nije bezuslovan. Ne smemo izgubiti svoj identitet niti baštinu vere i morala jer su plaćeni preskupo, s toliko prolivene krvi, znoja i suza. Ne znači da na sve što dođe iz EU mi moramo klimati glavom, nego, ako postoji demokratija, treba čuti i glas i stav malih. Globalizacija nas ne sme progutati - poručio je, između ostalog, kardinal Puljić, koji je i nadbiskup Vrhbosanski.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju