GRAĐEVINSKI RADNIK PAO, A UMRO OD KORONE: Slučaj iz Hrvatske privukao veliku pažnju

Novosti online

20. 11. 2020. u 19:56

ГРАЂЕВИНСКИ РАДНИК ПАО, А УМРО ОД КОРОНЕ: Случај из Хрватске привукао велику пажњу

Foto: Depositphotos

U VIŠEMESEČNOJ debati o tome umire li se od korona virusa ili sa korona virusom, slučaj iz Hrvatske privukao je pažnju stručnjaka, među kojima takođe ne postoji potpuna saglasnost kako treba evidentirati umrle koji su zaraženi virusom.

Na proleće, tokom prvom talasa korene, kod Poreča smrtno je stradao 51-godišnji građevinski radnik iz Albanije. Kako je tada bilo javljeno, pao je sa tri metra visine, a kasnije je potvrđeno da je bio zaražen virusom korona.

Od čega je zapravo umro? Sve je upućivalo na nesreću pa je u prvom trenu smrt bila tako i okarakterisana. A onda je obdukcija otkrila istinu.

Pad je bio tek posledica bolesti izazvane korona virusom, a radnik je, bez sumnje, umro od kovida 19, navodi Večernji list.

Analizu slučaja – bez navođenja imena, mesta i drugih podataka – objavili su hrvatski patolozi sa Instituta za forenzičku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu u publikaciji Forensic Science International

Sam pad radnika kolege nisu videle, ali se od njih saznalo da je patio od dijabetesa tipa 2, da je pušač, ali i da se nedelju dana pre smrti žalio na glavobolju, umor, temperaturu, kašalj, probleme s plućima i disanjem. Odbio je kad su mu predložili da ide kod lekara i nastavio je da radi.  

Hitna pomoć pronašla ga je bez znakova života, s poderotinama na glavi, laktu i licu, a pokušaji reanimacije nisu uspeli. Obdukcija je otkrila da povrede glave nisu mogle da uzrokuju smrt, a da su unutrašnji organi, posebno pluća i jetra, bili zahvaćeni i s promenama zbog ranijeg zdravstvenog stanja, kao što je hipertenzija, ali i promenama zbog korona virusa, što je i konačno dovelo do smrti.

- Iako autori ovog rada veruju da pitanje metodologije brojanja smrti zaslužuje široku akademsku raspravu kako bi se obezbedila pravilna i tačna statistika smrtnosti u pandemiji, naš slučaj nije ostavio nikakve sumnje. Svi prikupljeni dokazi su nedvosmisleno doveli do zaključka da je kovid 19 odgovoran za smrtni ishod - zaključili su autori analize.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Mile

20.11.2020. 20:58

Znači li to da su hrvatski patalozi jedni od retkih u svetu koji su uradili obdukciju ili ti autopsiju na umrlom od korone i preživeli? Zar to nije podsticaj da se redovno rade obdukcije. Jer kako je u tekstu navedeno. Radnik je bio potpuno zaražen!!!

bager

20.11.2020. 21:22

Od pada je sigurno umro,polomio se ,koja zastita na radu je bila ,verovatno jako slaba ili nikakva,kao sto je cest slucaj na balkanu a od Covida nije, mnogi zarazeni drugim oboljenjima rade ali smrtno nastradaju kad padnu ili ih nesto zgazi,,da je Covid ne bi mogao ni da radi nije to srcani ili mozdani udar pa odjednom nenadano