ZLOČIN U UZDOLJU: Pupovac traži da se nađu krivci

PREDSEDNIK SDSS-a Milorad Pupovac govorio je na komemoraciji za srpske žrtve u Uzdolju.

ЗЛОЧИН У УЗДОЉУ: Пуповац тражи да се нађу кривци

Foto: Tanjug

- Svako ko misli da država može biti opravdanje za ovakve zločine kao što je bio ovaj u Uzdolju, teško greši. Da se sloboda može da gradi ostavljajući takvu vrstu tragova iza sebe. Još više greši onaj ko misli da se mir u zemlji može da gradi da se zanemaruju ovakva stradanja i da se ne pokaže empatija - rekao je Pupovac.

U zaseoku kod Knina trojica hrvatskih vojnika ubili su osam stanovnika srpske nacionalnosti, a istog dana su pripadnici Hrvatske vojske u Vrbniku, u zaseoku tadašnje opštine Orlić ubili dvojicu civila. U tom delu Hrvatske pripadnici Hrvatskih oružanih snaga i Specijalne policije odmah nakon Oluje počinili su najmanje 40 okrutnih ubistava staraca srpske nacionalnosti.

Iako su podnesene do sada prijave državnom odvetništvu niko nije osuđen za te zločine.

- Okupili smo se danas da bi čuli osudu ovog zločina, da oni kojima je to posao utvrde ko je to učinio. Okupljaćemo se sa još jednim ciljem da stradali ne budu povod za mržnju, za bilo koju lošu misao o ljudima koji to nisu zaslužili - rekao je Pupovac.

Najavio je da će Srbi u Hrvatskoj. Narednih dana komemorisati na više mesta u Hrvatskoj gde su počinjeni za vreme i nakon Oluje zločini sa ciljem da se oni ne zaborave, a krivci kazne.

- Cilj nam je da se to ne zaboravi, ali i da se gradi mir u odnosima sa komšijama, mir Hrvata i Srba koji je potreban i jednima i drugima.

Na komemoraciji u Uzdoljima gde su se okupili Srbi iz tog kraja komentarisao se i odlazak Borisa Miloševića u Knin, pa je načelnik opštine Biskupija Milan Đurđević rekao da je ta odluka bila iznenađenje i za Srbe u Hrvatskoj.

- Iznenađeni smo što je Milošević bio u Kninu i nismo to očekivali. Poruke su pozitivne, ali ih treba provesti u delo. Istakao je da je baš najveći problem što se ne procesuiraju oni koji su počinili zločine nad Srbima, ali i ekonomska situacija koja otežava život Srbima u tom kraju.

Najavljeno je i da će hrvatski premijer Andrej Plenković u septembru posetiti Varivode, gde je 27. i 28. avgusta 1995. ubijeno šesnaest srpskih civila nakon Oluje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (9)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju