ZLOČIN U UZDOLJU: Pupovac traži da se nađu krivci

Jurica Kerbler - Stalni Dopisnik iz Zagreba

06. 08. 2020. u 10:58

ЗЛОЧИН У УЗДОЉУ: Пуповац тражи да се нађу кривци

Foto: Tanjug

PREDSEDNIK SDSS-a Milorad Pupovac govorio je na komemoraciji za srpske žrtve u Uzdolju.

- Svako ko misli da država može biti opravdanje za ovakve zločine kao što je bio ovaj u Uzdolju, teško greši. Da se sloboda može da gradi ostavljajući takvu vrstu tragova iza sebe. Još više greši onaj ko misli da se mir u zemlji može da gradi da se zanemaruju ovakva stradanja i da se ne pokaže empatija - rekao je Pupovac.

U zaseoku kod Knina trojica hrvatskih vojnika ubili su osam stanovnika srpske nacionalnosti, a istog dana su pripadnici Hrvatske vojske u Vrbniku, u zaseoku tadašnje opštine Orlić ubili dvojicu civila. U tom delu Hrvatske pripadnici Hrvatskih oružanih snaga i Specijalne policije odmah nakon Oluje počinili su najmanje 40 okrutnih ubistava staraca srpske nacionalnosti.

Iako su podnesene do sada prijave državnom odvetništvu niko nije osuđen za te zločine.

- Okupili smo se danas da bi čuli osudu ovog zločina, da oni kojima je to posao utvrde ko je to učinio. Okupljaćemo se sa još jednim ciljem da stradali ne budu povod za mržnju, za bilo koju lošu misao o ljudima koji to nisu zaslužili - rekao je Pupovac.

Najavio je da će Srbi u Hrvatskoj. Narednih dana komemorisati na više mesta u Hrvatskoj gde su počinjeni za vreme i nakon Oluje zločini sa ciljem da se oni ne zaborave, a krivci kazne.

- Cilj nam je da se to ne zaboravi, ali i da se gradi mir u odnosima sa komšijama, mir Hrvata i Srba koji je potreban i jednima i drugima.

Na komemoraciji u Uzdoljima gde su se okupili Srbi iz tog kraja komentarisao se i odlazak Borisa Miloševića u Knin, pa je načelnik opštine Biskupija Milan Đurđević rekao da je ta odluka bila iznenađenje i za Srbe u Hrvatskoj.

- Iznenađeni smo što je Milošević bio u Kninu i nismo to očekivali. Poruke su pozitivne, ali ih treba provesti u delo. Istakao je da je baš najveći problem što se ne procesuiraju oni koji su počinili zločine nad Srbima, ali i ekonomska situacija koja otežava život Srbima u tom kraju.

Najavljeno je i da će hrvatski premijer Andrej Plenković u septembru posetiti Varivode, gde je 27. i 28. avgusta 1995. ubijeno šesnaest srpskih civila nakon Oluje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Orao

06.08.2020. 13:28

@Grubor - Možemo Pupovcu i Miloševiću da verujemo ili da ne verujemo.Imaju i oni svojih grešaka,ali u kontekstu nasledjenih činjenica i tragedije koju je Hrvatska učinila Srpskom narodu oni sa tim nemaju nikakvih dodirnih tačaka.Pri tome,ako se 90% Srba izjašnjava da sa Hrvatima nema razgovora niti dogovora,onda se postavlja pitanje ,kakva bi to njihova uloga trebala biti .

zaliv tacka net

06.08.2020. 14:32

Tokom akcije je po kucama ubijeno preko 500 staraca, pored puteva izvrsena egzekucija nad nekoliko stotina ljudi, ukupno je ubijeno preko 1200 civila, vojnike koje bi uhvatili klali su i to prethodno ih psihicki maltretirali pricajuci im sta ce da im rade i kako.... a oni ovde pricaju ....? Radi li Pupovac na umanjenju zlocina, radi li Pupovac na negiranju Oluje, radi li Pupovac u korist Hrvatske, pa da radi.... KAKAV JE TO COVEK koji podrzi proslavu svojih ubijenih? SRAMOTA, SRAM TE BILO PUPOVCE

Miki Zg

06.08.2020. 18:51

@zaliv tacka net - Ne znaš ništa o Miloradu Pupovcu -ne sudi olako .Čovjek radi svoj mukotrpan posao ovih 30. god.vrlo profesionalno ,politički korisno za Srbe ,a još više neznanje o domoljubnim Hrvatima -ustašama koji nesmetano haraju Hr.ovih 30 god.,nema osude od 4.Rajha .,da ne spominjemo 41-45. ,kontinuitet hr. komunista od 45. -90 .god.,sve je tu negdje !

Orao

06.08.2020. 19:58

@Miki Zg - Ulogu Pupovca i Miloševića u okruženju u kojem se nalaze treba sagledati znatno realnije i svestranije nego sto se čini.Njiihov domen uticaja i mogućnost realizacije zahtava je vrlo ograničen.Ono što godinama Državni organi Srbije u kontaktima sa Hrvatskom vladom nisu uspeli dogovoriti i realizovati iluzorno je, ultimativno tražiti od ove dvojice.

Miki Zg

07.08.2020. 21:02

@Orao - Slažem se s Vama ,problem je kompleksan ,tajkuni ,ratni profiteri u Hr. a i u Srbiji zatežu konopac ,uživaju u otetoj imovini ovih 30. god.i ne žele nikakovo imovinsko rješenje običnog naroda .Pričekajmo 6 ,12. mjeseci ?

Riki

10.08.2020. 11:32

bio sam učesnik oluje , zapravo od kolovoza 1991. hrvatska je dobila rat 91/92 i to ne svojom zaslugom već nespretnošću i nesposobnošću vodstva rsk koje nije doraslo vremenu i situaciji. srbija je je mogla presjeći hrvatsku , zadar i šibenik se nisu imali s čime braniti. šešelj je u benkovcu pokušao objasniti lokalcima što je dalmacija ali bez uspjeha. kasnije se granatiralo nasumično , poslije akcije maslenica srbi postepeno gube krajinu. to je bit a ne koliko je stradalo civila. nakon vukovara , škabrnje!?...uvjek će biti pseta što vole klati ali oni ne dobivaju bitke ni ratove...