BURNO PRED IZBORE U HRVATSKOJ: Penzioneri odlučuju - svi im obećavaju brda i doline

POČELA je predizborna kampanja u Hrvatskoj iako je još najmanje pola godine do izbora. Trinaesta penzija za penzionere, paket pomoći za najsiromašnije građane, kontrolisane cene struje i gasa, zamrznute cene najosnovnijih prehrambenih proizvoda samo su neka od obećanja vladajućeg HDZ-a koji ”lovi” treći uzastupni mandat.

БУРНО ПРЕД ИЗБОРЕ У ХРВАТСКОЈ: Пензионери одлучују - сви им обећавају брда и долине

Foto: EPA

Ali, loši pokazatelji stanja u državi ne idu u prilog vladajućoj koaliciji u kojoj je i SDSS, kao krovna politička stranka Srba u Hrvatskoj. Inflacija je među najvišom od svih zemalja Evropske unije, a cene hrane ponovo rastu. Plate to ne mogu da prate i iako su porasle na preko 1000 evra građani žive teže nego proteklih godina.

- Najviše su pogođeni penzioneri i mi predlažemo trajni dodatak od 10 odsto koji bi svi dobili prvu godinu ako osvojimo vlast, a naredne tri godine još 5 odsto uz redovno povećanje penzija. Na taj način bi penzioneri mogli da prate ovu galopirajuću inflaciju - kaže Branko Grčić iz opozicijskog SDP-a, dok HDZ priprema veliki paket pomoći kako bi pridobili penzionere koji će očito odlučiti predstojeće izbore.

Po prvi put u Hrvatskoj se predlaže trinaesta penzija, iako postoje dva predloga. Po prvom bi svi penzioneri dobili isti iznos, a po drugom bi dobili jednu dodatnu penziju kakvu inače imaju. Najavljeno povećanje penzija u septembru koje iznosi rekordnih osam odsto neće biti dovoljno da se zadovolji penzionere koji najavljuju štrajk, pa sada traje bitka za svakog penzionera koji uvek izlaze na izbore. Novaca u budžetu ima, pa opozicija smatra da nema problema da se odmah dodatno povise penzije za 10 odsto i da samo treba politička volja da se to realizuje.

Pred aktualnom vladom pred izbore je i zadatak da pokuša obuzdati rast cena, a predstoji i sukob sa stranim bankama koje su rekordno zaradile na kamatama od kredita a istovremeno nisu davale kamate na štednju. Najavljuje se i ekstra porez za banke, ali i za trgovačke lance koji zarađuje više nego ikada. Već za koji dan moraće se doneti odluka o ceni struje koja je do sada bila zamrznuta, a uskoro će se doneti odluka i o ceni gasa, kojeg ima dovoljno u rezervama pred zimu.

Hrvatsku očito čeka burna politička jesen i borba za svakog birača. Dogovaraju se koalicije, mnogo obećanja, optužuje političke konkurente, a građani su sve zabrinutiji zbog leve i desne politike, jer im niko ne garantuje kvalitetni život kakav im je obećan pred ulazak u Evropsku uniju. Predstojeći izbori biće najbolji pokazatelj stanja u državi, a ideološke teme više neće biti presudne za pobedu.

Više u Hrvatskoj ne prolaze stare priče o ustašama i partizanima i predizborna bitka se vodi isključivo oko ekonomskih tema. Tako krajnja desnica koja se nije odmakla od nacionalizma nema nikakve šanse i dobija oko 2 odsto podrške birača.

BONUS VIDEO:

USTALA JE CRNA GORA: Protesti i litije širom zemlje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave