HRVATSKI PILOTI POLETELI NA „RAFALIMA“: Obuka će trajati godinu i po u francuskom ratnom vazsuhoplovstvu

Novosti online

12. 05. 2023. u 19:15

U SKLADU s potpisanim ugovorima o nabavci višenamenskog borbenog aviona „Rafale“ i Programom realizacije uvođenja ovog aviona u operativnu upotrebu u Oružane snage Republike Hrvatske, piloti Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva izveli su prve samostalne letove na avionima „Rafal“ u Francuskoj Republici.

ХРВАТСКИ ПИЛОТИ ПОЛЕТЕЛИ НА „РАФАЛИМА“: Обука ће трајати годину и по у француском ратном вазсухопловству

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ministar obrane Mario Banožić tom prilikom čestitao je pilotima HRZ-a na njihovom prvom, a ujedno i istorijskom samostalnom letu na avionima „Rafale“ te poručio kako su svojim letovima označili početak jedne nove ere u Oružanim snagama Republike Hrvatske, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane Hrvatske.

-Ovim letovima smo potvrdili kako Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo ima pilote svetske klase od kojih saveznici i partneri mogu puno da nauče. Hrvatski piloti ponovo su impresionirali svojim znanjima i veštinama i u kratkom vremenu uspešno zamenili avione MiG-21 s modernim i moćnim Rafalima, rekao je ministar Banožić.

Ministarstvo je podsetilo da je prva grupa vazduhoplovno-tehničkog osoblja za održavanje aviona „Rafale“ već upućena na obuku u vazduhoplovnu bazu Francuskog ratnog vazduhoplovstva u Mont-de-Marsanu.

Obuka traje 18 meseci, a sprovodi se u Francuskom ratnom vazduhoplovstvu i fabrikama proizvođača aviona, opreme i naoružanja.

Postupno će se na obuku u Francusko ratno vazduhoplovstvo i fabrike proizvođača aviona, opreme i naoružanja, uputiti oko 90 pripadnika različitih specijalnosti kako bi se stvorili uslovi za operativnu upotrebu aviona „Rafale“.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)