DVA MESECA POSLE UVOĐENJA EVROPSKOG NOVCA: Evro potopio nade Hrvata

HRVATSKE građane očekuje novi udar cena već u martu, a poskupeće sve, od mesa do povrća, od raznih usluga do komunalija. Dva meseca od uvođenja evra Hrvati su krajnje razočarani i ogorčeni evropskom valutom koja im je donela poskupljenja od 30 do 50 odsto, a očito nije kraj.

ДВА МЕСЕЦА ПОСЛЕ УВОЂЕЊА ЕВРОПСКОГ НОВЦА: Евро потопио наде Хрвата

Foto N. Fifić

-Nakon hrvatskog iskustva više neće nikome pasti na pamet da uvodi evro, jer je to bio okidač za poskupljenja koja nemaju opravdanja, kaže ekonomski analitičar Mirko Benčić.

Vlada je pokrenula internetsku stranicu sa popisom oko hiljadu cena i svakodnevnim ažuriranjem, ali to malo ko prati. Veliki trgovački lanci odbili su da predaju popise cena u decembru i u prva dva meseca ove godine, pa i nije moguće proceniti pojedinačna poskupljenja, tako da sam popis nema smisla.

Lov u mutnom se očito isplatio, jer najave da će biti kažnjeni svi koji su neopravdano digli cene su ostale samo prazne reči. Drakonski je kažnjena samo jedna zagrebačka frizerka koja je za evro, dva korigovala cene, dok istovremeno bez ikakvih posledica se tolerišu mnogi koji su i za sto odsto poskupeli zbog evra. Mart bi trebao doneti nova poskupljenja za 10 do 20 odsto, pa će Hrvatska postati najskuplja zemlja u Evropi, ali sa najnižim platama zaposlenih. Razlike sa razvijem zemljama u EU sada su veće nego ikada, a još će se produbiti. Hrvate na proleće čekaju i nove cene gasa i struje, nakon što ih je vlada zamrznula da pomogne građanima da prođu zimu.

Istovremeno razlike među siromašnim i bogatim su sve veće. Istraživanja pokazuju da je svaki peti stanovnik Hrvatske na rubu siromaštva i da nema ni minimalno novca za preživljavanje, dok je za narodne obveznice samo dan posle kako ih je vlada ponudila građanima prikupljeno više od 200 miliona evra. Manjina koja ima puno para je jedva dočekala narodne obveznice sa kamatom od 3 odsto, dok u bankama dobiju simboličku kamatu. Zanimljiv je i podatak da je prošle godine čak 70 odsto Hrvata kupilo stanove sa kešom, dok ”obični” građani više ni ne pomišljaju na kupovinu, jer je cena kvadrata između 3.000 i 10.000 evra.

Proleće će doneti i talas štrajkova, a prvi su najavili lekari. Radnici Čistoće su se izborili za razne dodatke i privilegije, a nezadovoljstvo iskazuju zaposleni u javnim službama.

Hrvatima nije pomogao ni ulazak u šengenski prostor, jer nemaju para za prelazak granice i odlazak u inostranstvo. Evro i Šengen tako nikog više ne oduševljavaju, a sve je više onih koji žale za kunom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista