TEŽAK JE KAO 30 AJFELOVIH TORNJEVA: Uz vatromet svečano otvoren Pelješki most (VIDEO)

Tanjug

26. 07. 2022. u 23:19

PELjEŠKI most, jedan od najznačajnih infrastrukturnih projekata koji će povezivati jug Hrvatske s ostatkom države, svečano je otvoren večeras.

ТЕЖАК ЈЕ КАО 30 АЈФЕЛОВИХ ТОРЊЕВА: Уз ватромет свечано отворен Пељешки мост (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Svečano otvaranje obeležavalo se tokom celog dana programom koji se odvijao sa dve strane mosta - na odmorištima Brijesta i Komarna.

Glavna svečanost otvorenja krenula je u 20.15 sati, a kulminirala je oko 22 sata kada je hrvatski superautomobil Rimac Nevera uz spektakularni vatromet prva prešla most.

Na sredini Pelješkog mosta Nevera se mimoišla s automobilom koji je vozio nekadašnji trostruki evropski prvak na brdskim trkama, hrvatski vozač Niko Pulić .

Most, čija je celokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Ajfelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt finansiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 miliona evra (85 posto troškova), a na njemu je radilo nekoliko vlada.

Most prelazi preko moreuza širine 2.140 metara, dug je 2.404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant je Marjan Pipenbaher.

Svečanosti otvaranja mosta prisustvovale su mnoge značajne hrvatske javne ličnosti, među kojima i premijer Andrej Plenković i predsednik Zoran Milanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VELIKI FUDBALSKI HAOS: Mančester siti ne može da igra u Ligi šampiona?!