SARAJEVO I BOŠNJACI BLOKIRAJU INSTITUCIJE BIH: Žele da spreče izmene Izbornog zakona - neizmenjen im je po volji

S. M.

01. 05. 2022. u 18:33

BOŠNjAČKI političari na čelu sa Strankom demokratske akcije otvorili su proces blokiranja rada institucija BiH poput Parlamenta BiH, a sve kako bi sprečili usvajanje izmena Izbornog zakona BiH, koje traže Hrvati, odnosno HDZ BiH.

САРАЈЕВО И БОШЊАЦИ БЛОКИРАЈУ ИНСТИТУЦИЈЕ БИХ: Желе да спрече измене Изборног закона - неизмењен им је по вољи

FOTO: SDA

SDA i bošnjački političari iz drugih stranaka tako su počeli da ne dolaze na sednice ili kad dođu da odmah blokiraju sistem usvajanja zakona.

FOTO: Radio Sarajevo

Hrvatski politički korpus od završetka prošlih izbora na kojima je za hrvatskog člana Predsedništav BiH izabran Željko Komšić i to kako tvrde iz HDZ BiH, bošnjačkim glasovima, traži da se ovo spreči. HDZ BiH spremio je izmene Izbornog zakona BiH kako bi se u buduće za hrvatskog člana Predsedništva BiH glasalo u mestima u Federaciji BiH gde su Hrvati većina i tako spreči majorizacija Hrvata od strane Bošnjaka.

Ipak, već godinu dana bošnjački političari na čelu sa SDA ne žele ni da čuju za ovaj predlog HDZ BiH i vešto miniraju razgovore koje vode sa HDZ BiH. Kada su svi pregovori propali i kada su izmene Izbornog zakona stigle u Parlament BiH videlo se pravo lice SDA i ostalih bošnjačkih parlamentaraca. Prvo su delegati SDA u Domu naroda PBiH odbili da se pojave na sednici, a onda dan kasnije blokirali su i usvajanje Izbornog zakona BiH u DN Parlamenta BiH potežući pitanje vitalnog nacionalnog interesa, na pomenuti zakon i tako sprečili usvajanje istog.

Obrazloženje zbog čega bošnjačkim političarima smetaju izmene Izbornog zakona BiH „najbolje“ je pojasnio predsednik SDA i zamenik predsedavajućeg Doma naroda PBiH Bakir Izetbegović. On smatra smatra da je HDZ-ov predlog Izbornog zakona - nakaradan.

Bošnjaci, kako tvrde sagovornici "Novosti" su u ofanzivi blokiranja procesa izmene Izbornog zakona BiH i neće odustati od blokade jer prosto ne žele da dopuste Hrvatima da biraju svog člana Predsedništva BiH.

Sanja Vulić, poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže za "Novosti" da Bošnjaci mogu šta hoće i kako hoće jer ih podržava dobar deo međunarodne zajednice.

FOTO: RTRS

- To što oni rade sve na postizanju cilja, a to je unitarna BiH, samo je jedna od opomena Srbima da moramo biti jedinstveni i osvešćeni. Srbi su u zajedničke institucije dolazili ali nismo učestvovali u kreiranju odluka iz razloga što Bošnjaci i deo međunarodne zajednice Srbe naziva genocidašima. Paušalno, neargumentovano jer da je tako, Bošnjaka bilo ne bi. Postojali bi samo Srbi. Srbi nisu genocidaši, a u prilog tome idu činjenice, postojanje Bošnjaka. Jedini loši momci su predstavnici političkog Sarajeva i jednostrani, nepravedni deo međunarodne zajednice koji su protiv Srba - kaže Vulićka. Ona dodaje da je blokada institucija bošnjčka nemoć kao odgovor na nemogućnost izbora srpskog člana Predsedništva, kao što biraju hrvatskog.

Šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu PBiH Snježana Novaković Bursać ocenila je da izmene i dopune Izbornog zakona koje su predložili hrvatski delegati u Domu naroda PBiH rešava bitne stvari za razliku od predloga koji je u Predstavnički dom uputila grupa poslanika bošnjačkih stranaka.

- Mi smo u Domu naroda glasali za predlog hrvatskih delegata, dok predlog koji se našao na dnevnom redu Predstvaničkog doma ne rešava ništa - rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da su pod firmom zaštite integriteta napravljene takve egzibicije koje dovode u pitanje osnovnu namenu svakog zakona, a to je njegova sprovodivost.

FOTO: Nezavisne novine

Bursaćeva je podsetila da je SNSD postavio princip jednakog prava nediskriminacije bilo kojeg građanina.

- Kako će se to primeniti na glasanje iz inostranstva, na to odgovora nema. Nameće se rešenje sa gomilom problema, rekla je Bursaćeva i dodala da je SNSD po ovom pitanju kristalno jasan.

Ona ističe da je najveće političke probleme doneo neobezbeđen legitiman izbor članova Predsedništva BiH iz Federacije BiH i delegata u Domu naroda Paralmenta FBiH, napomenuvši da taj problem rešava predlog HDZ.

Stvar izmene izbornog zakonodavstva, smatra Bursaćeva, mora da bude predmet najvišeg mogućeg stepena konsenzusa ključnih političkih aktera.

Ona je rekla da HDZ predlog izmena i dopuna Izbornog zakona nije u suprotnosti sa Konvencijom za ljudska prava.

- Konvencija je deo Ustava i mi treba da poštujemo svoj Ustav - rekla je Bursaćeva.

Šef Kluba poslanika SNSD je ponovila da je ključni motiv izmena izbornog zakonodavstva poboljšanje integriteta, te da to predlog koji je upućen Predstavničkom domu to ne obuhvata, što je dokazano sudkim presudama kada su u pitanju glasovi iz inotranstva.

Dragan Čović predsednik HDZ BiH komentarišući situaciju oko izmena Izbornog zakona BiH kaže da je reč o neviđenoj blokadi institucija BiH, ocenivši da je SDA izvor krize u BiH.

- Blokiran je rad zakonodavne vlasti na način kakav do sada nije viđen ili bar duže vreme nije viđen u institucijama izvršne i zakonodavne vlasti BiH - rekao je Čović.

Komentarišući činjenicu da su svi predlozi HDZ BiH i Hrvatskog narodnog sabora o izmenama Izbornog zakona odbijani od pojedinih stranaka iz Sarajeva, Čović je rekao da su od sporazuma iz Mostara od pre dve godine pokušali napraviti dogovor nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti u BiH da bi se došlo do legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda i da se sprovedu sve presude Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH, ali da je to SDA odbijala.

FOTO: Novosti

- Svaki put kada bismo razgovarali imali smo jasno izjašnjavanje da nije dobro da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsedništva BiH i delegate u Domu naroda, ali kada bismo to trebali rešiti, imali smo opstrukcije. Nekada se nije željelo razgovarati, a nekada su govorili da blanko prihvataju predlog međunarodne zajednice - pojasnio je Čović.

On smatra da "SDA želi ovladati Federacijom BiH", dodajući da želi izabrati i člana Predsedništva i delegate u Domu naroda.

On kaže da je predlog SDA da Dom naroda PFBiH bude poput Veća naroda u RS.

- Ovo je blokada institucija od onih koji se kunu u BiH - istakao je Čović.

Lider HDZ BiH kaže da ne postoje formalno-pravni uslovi za održavanje opštih izbora u BiH.

- Delovanje SDA je potvrda da nema uslova za održavanje izbora. Ova stranka je izvor krize - ocenio je Čović.

Nikola Lovrinović poslanik HDZ BiH kaže da predloženim rešenjima nije obuhvaćena najveća izborna krađa, a to je lažno nacionalno predstavljanje.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac izjavio je kaže da Bošnjaci uz snažnu podršku međunarodnog faktora, žele da naprave prvu islamsku državu u srcu Evrope.

- Bošnjački političari, predvođeni ratnim kadrom SDA Bakirom Izetbegovićem, Šefikom Džaferovićem i Biserom Turković, očigledno su odbacili osnovne principe Dejtona i Ustava BiH, po kojima ovu zemlju čine dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda. Opstrukcijom zasedanja Doma naroda Parlamenta BiH i odbijanjem da se izjasne o Predlogu izmena Izbornog zakona BiH, čijim bi se usvajanjem značajno relaksirala politička situacija u zemlji, bošnjački političari ruše Dejtonski mirovni sporazum u nastojanju da u potpunosti majorizuju Srbe i Hrvate i ponište izbornu volju dva konstitutivna naroda u BiH - upozorio je Košarac.

BONUS VIDEO:

"PEVAJ SRBIJO" SE ORI BANjALUKOM: Veliki skup građana na Trgu Krajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)