HRVATI I SLOVENCI PROŠIRUJU NUKLEARKU KRŠKO: Plenković i Janša dogovorili nove projekte

J. KERBLER

29. 03. 2022. u 13:17

HRVATSKI i slovenački premijeri Andrej Plenković i Janez Janša dogovorili su brojne nove projekte kako bi obezbedili energetsku budućnost, a među njima je i proširenje nuklearne elektrane u Krškom.

ХРВАТИ И СЛОВЕНЦИ ПРОШИРУЈУ НУКЛЕАРКУ КРШКО: Пленковић и Јанша договорили нове пројекте

Nuklearna elektrana Krško u Sloveniji

Na tom se projektu već duže vremena radi, a Slovenci već imaju jasno razrađen plan kako bi nuklearka dobila novi blok. Narednih dana očekuje se konkretan dogovor stručnjaka dve zemlje koji bi otvorio put saradnji u proširenju Krškog. Istovremeno, iz Austrije se čuju protesti zbog mogućeg proširenja elektrane, jer su komšije očekivale da će se odustati od tog plana.

Hrvatska i Slovenija razgovaraju i o ulaganjima u proširenje LNG terminala na Krku, što bi obezbedilo dodatne količine ukapljenog gasa. Time bi Slovenci i Hrvati bili manje zavisni o uvozu gasa iz Rusije, a razgovara se i o novim pravcima izgradnje gasovoda.

Za realizaciju ovih planova bitni su i slovenački izbori u aprilu, koji će pokazati hoće li zemlju i dalje da vodi vlada Janeza Janše ili će doći do promene. Svaka promena menja i planove za kapitalne projekte, tako da će definitivni dogovor dve zemlje uslediti tek nakon slovenačkih izbora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju