I JANŠA UDARIO NA KINU: Premijer Slovenije na televiziji najavio otvaranje predstavništva na Tajvanu

IZJAVA slovenačkog premijera Janeza Janše indijskoj televiziji da je namera da na Tajvanu otvori trgovačko predstavništvo izazvala je burne reakcije u Kini, ali i "deželi".

И ЈАНША УДАРИО НА КИНУ: Премијер Словеније на телевизији најавио отварање представништва на Тајвану

Janez Janša, Foto Tanjug/AP

Reagovao je i šef države Borut Pahor, koji kaže da Slovenija podržava načelo "jedne Kine", a silna nervoza zavladala je među privrednicima koji se boje ekonomskih posledica te nesmotrene izjave. Naime, Slovenija izvozi u Kinu proizvode u vrednosti 300 miliona dolara i moguće sankcije ako zaista bude otvoreno predstavništvo na Tajvanu u Sloveniji moglo bi dovesti do obustave mnogih poslova.

Tri meseca pred parlamentarne izbore u Sloveniji mnogi ocenjuju da Janša pokušava da "pumpa" mišiće ne samo na unutrašnjem, već i spoljnom planu. Taj nepotrebni sukob sa Kinom smatra se populističkim potezom premijera koji gubi popularnost i među desnim biračima. Ali da sve nije tako bezazleno, ukazuju privrednici velikih slovenačkih kompanija koji su već dobili naznake da bi Kinezi mogli da otkažu ugovore o saradnji.

"Već sada su nam neki ugovori otkazani", poručuju privrednici, i upozoravaju da je ovo najgori trenutak da se pokvare odnosi Slovenije i Kine. Iako slovenački izvoz nije spektakularan, gubitak 300 miliona dolara za mnoga bi preduzeća značilo put u katastrofu, a bilo bi velikih problema i za one koji uvoze pojedine delove za industriju iz Kine.

- To bi lančano povuklo u probleme kompanije koje izvoze u Nemačku ili Francusku, jer bi otkazivali narudžbe koje mi ne možemo u roku isporučiti. Mala Slovenija svakako se ne može na taj način suprotstavljati moćnoj Kini, tvrdi Črt Kostevec sa Ekonomskog fakulteta u Ljubljani.

Pomirljivo je reagovao i Janšin ministar ekonomije Zdravko Počivalšek, koji kaže da lične stavove ne treba mešati sa nacionalnom politikom.

Da je panika oko nesmotrene inicijative Janeza Janše potpuna, pokazuje i reakcija šefa diplomatije Anže Logara kako je saradnja Slovenije i Kine prevažna za slovenačku ekonomiju.

VELIKA GREŠKA PREMIJERA

Ređaju se osude Janšinih najava, među kojima je i krajnji desničar Zmago Jelinčič osudio premijerove izjave.

- Uradio je veliku grešku proglašavajući Tajvan za glavnu tačku ekonomske saradnje. Te greške štete Sloveniji - kaže Jelinčič. Reagovala je i cela opozicija, pre svega leve stranke koje poručuju da se Slovenija svrstala među najžešće antikineske države na svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima