ZBOG BLOKADE NEMA NI POVRATKA SRBA: SDA i HDZ BiH tri godine ignorišu izbornu volju, pa je Federacija rekorder po dužini tehničkog mandata

S. MIŠLJENOVIĆ

04. 01. 2022. u 07:13

Vlada Federacije BiH postavila je negativni rekord po dužini trajanja tehničkog mandata na nekom od nivoa vlasti u BiH jer je u tom statusu više od 36 meseci.

ЗБОГ БЛОКАДЕ НЕМА НИ ПОВРАТКА СРБА: СДА и ХДЗ БиХ три године игноришу изборну вољу,  па је Федерација рекордер по дужини техничког мандата

Foto Vlada FBiH

Naime, od završetka opštih izbora u oktobru 2018. godine nije formiran novi saziv Vlade FBiH i tako je dotadašnji premijer FbiH Fadil Novalić ostao premijer još tri godine u tehničkom mandatu. Novalić je zvanično premijer već sedam godina. Pored njega, stolicu ministra već sedam godina greje 13 od 16 ministra izabranih sad već daleke 2014. godine!

Inače, Vlada Federacije nije formirana odmah nakon oktobarskih izbora 2018. godine jer HDZ BiH nije želeo da učestvuje u formiranju Vlade sa SDA koju su krivili da je bošnjačkim glasovima izabralo Željka Komšića za hrvatskog člana Predsedništva BiH. Zato je HDZ BiH tražio izmene Izbornog zakona, što je SDA odbio i Vlada je ostala u tehničkom mandatu.

Zbog Vlade koja, u suštini, postoji samo na papiru i gde svako radi šta hoće, kako kažu sagovornici "Novosti", velike posledice trpi i srpski narod u FBiH.

- Srbi koji žele da se vrate u Federaciju nisu mogli imati pravu pomoć od Vlade FBiH jer ona prosto i ne postoji. Tehnički mandat Vlade služi samo da SDA i HDZ BiH odrade svoje poslove u FBiH, ističe za "Novosti" Duško Ivetić predsednik Opštinskog odbora SNSD u Odžaku, koji se nalazi u Federaciji BiH.

Ivana Marić, politički analitičar iz Mostara kaže za "Novosti" da su SDA i HDZ BiH blokiranjem izbora Vlade FBiH, nakon poslednjih izbora, obesmislili izbore.

- Građani Federacije nemaju više potrebu izlaziti na izbore jer očigledno vlast neće sprovesti rezultate izbora, jer sad vidimo da se rezultati ne primenjuju i građani su taoci SDA i HDZ BiH - ističe Marićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

UPRAVO SAZNAJEMO! Vest koju je Vučić zaboravio da saopšti: 100.000 ljudi koji su dobili vaučere od 5.000, dobiće još 10.000 dinara