BAKIR IZETBEGOVIĆ NAPAO MAĐARE: Mi smo evropski narod, a oni su došli sa Urala

Novosti online

23. 12. 2021. u 10:30

LIDER SDA Bakir Izetbegović je izjavio da je međunarodna zajednica imala niz drugih i mnogo opasnijih žarišta od Bosne i Hercegovine i da joj ta zemlja nije bila u fokusu, dodajući da se nada da neće morati da dođe u situaciju da interveniše.

БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЋ НАПАО МАЂАРЕ: Ми смо европски народ, а они су дошли са Урала

Foto: EPA

- Podiže se ta spremnost, vidimo reakcije Nemačke, Holandije, Velike Britanije, Amerike. Islamski svet se još nije digao, imaju i svoje probleme, ali ako zatreba biće i oni tu za nas - poručio je Izetbegović.

Izetbegović je komentarisao i stav Budimpešte i navodnu izjavu mađarskog premijera Viktora Orbana da će „problem da bude integracija dva miliona muslimana iz BiH u EU“, kazao je da ne veruje da predstavnik Vlade Mađarske može tako nešto da izjavi, a da nije ovlašćen.

- Za nas je nejasan taj sistem vrednosti koje Orban zagovara, taj neki evropski nacionalizam. Bošnjaci su evropski narod. Bosna i Hercegovina je jedna od najstarijih država u Evropi, dok su Mađari došli sa Urala, iz Azije. Ali, nevažno, na kraju smo svi ravnopravni i jednaki ljudi. Orban i ljudi oko njega zaboravljaju da evropske civilizacije i kulture ne bi bilo bez komponente koju su uneli muslimani. U svemu, u nauci, kulturi, renesansi, astronomiji, medicini - rekao je Izetbegović

Izetbegović je, gostujući na TV „BIR“, prokomentarisao i najavu Narodne skupštine Republike Srpske i rok od pola godine koji se tiče usvajanja seta zakona oko prenošenja nadležnosti, ocenivši da je to antidejtonska delatnost.

- Kancelarija visokog predstavnika mora da reaguje ili ne treba da postoji. Mogu komotno da spakuju kofere ako na to ne bude reakcije. Tužilaštvo BiH, Ustavni sud BiH, SIPA i OSA takođe moraju da reaguju. Tužilaštvo se povlačilo pred jednim siledžijstvom Milorada Dodika. U slučaju napada na teritorijalni integritet BiH, onda moraju da deluju Oružane snage BiH i NATO-a - kazao je Izetbegović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (42)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri