ZAHAROVA OGORČENA ZBOG SITUACIJE U BiH: Nelegitimni potez, Zapad flagrantno krši Dejtonski sporazum

Novosti online

11. 11. 2021. u 20:04

SAOPŠTENjE Upravnog odbora za Vijeća za implementaciju mirovnog sporazuma za BiH o "visokom predstavniku" u suprotnosti je sa Dejtonskim sporazumom, saopštila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА ОГОРЧЕНА ЗБОГ СИТУАЦИЈЕ У БиХ: Нелегитимни потез, Запад флагрантно крши Дејтонски споразум

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Ogorčeni smo još jednim antidejtonskim ispadom članova Upravnog odbora Veća za implementaciju mirovnog sporazuma za BiH u Sarajevu. Saopštenje koje su objavili 10. novembra u znak podrške takozvanog "visokog predstavnika" za BiH predstavlja flagrantno kršenje prakse usaglašavanja ovakve vrste dokumenata u Upravnom odboru, čija je punopravna članica i Rusija - navodi se u komentaru.

Zaharova je ukazala da partneri nisu hteli da obaveste Rusiju da se priprema još jedno saopštenje odbora, "samovoljno dodavši u fusnoti da ga Rusija ne podržava".

- Ne ulazeći previše u komentarisanje sadržaja nelegitimnog saopštenja, moramo konstatovati da politika članova Upravnog odbora ima za cilj eroziju konsolidovanih napora međunarodne zajednice za realizaciju Dejtonskog sporazuma u Bosni i Hercegovini. Ubeđeni smo da to ne može doprineti zajedničkim ciljevima: jačanju bezbednosti, mira, stabilnosti u BiH i na Balkanu, kao i da će dovesti do stvaranja novih podela - naglasila je ona.

Zvanična predstavnica je istakla da "odgovornost za ovu avanturu leži na onima koji to rade".

- Pozivamo partnere da se vrate konsenzusnom i konstruktivnom načinu funkcionisanja Upravnog odbora za BiH - zaključeno je u komentaru.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE - "Čuvar reda" u Kraljevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije