KUPAČI NA JADRANU PRIJAVILI ČUDAN PROBLEM: Nakon izlaska iz vode osećaju peckanje i svrab, evo šta je u pitanju

Novosti online

15. 08. 2021. u 19:14

SVE više kupača u severnom delu Jadranskog mora prijavljuje da tokom kupanja i nakon izlaska iz vode osećaju peckanje na koži, a stručnjaci iz Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković u Rovinju objasnili su šta je uzrok toga.

КУПАЧИ НА ЈАДРАНУ ПРИЈАВИЛИ ЧУДАН ПРОБЛЕМ: Након изласка из воде осећају пецкање и свраб, ево шта је у питању

Foto: Depositphotos

Naime, stručnjaci Instituta su potvrdili prisustvo zooplanktona iz reda Radiolarija na području severnog Jadrana.

Tokom poslednjeg uzorkovanja koje su sproveli u sklopu redovnog praćenja, u mrežnim uzorcima je utvrđeno prisustvo velikog broja radiolarija.

Radiolarije su morske planktonske praživotinje, i u proseku su veličine 0,15 mm (od 100 μm do 2 mm). Nastanjuju uglavnom topla mora gde su sastavni dio zooplanktona.

Moguće ih je naći od površine do dubina od 5.000 metara. Vrlo raširena vrsta je Acanthometron elasticum, dok je u Jadranu česta i Thalassicola pelagica.

Tokom kupanja u moru kupači osećaju peckanje, dok po izlasku trljanje peškirom može pojačati taj osećaj. Ali, nakon tuširanja ili sušenja peckanje prestaje. Na koži kupača ne ostaje vidljiva iritacija.

Dosadašnja istraživanja nisu pokazala štetni uticaj Radiolarija na zdravlje kupača, navodi se u saopštenju Instituta u Rovinju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)