SAD NAS JE MANJE NEGO ONIH U JAMI: U Popovom polju služen pomen za 102 žrtava ustaškog pokolja (VIDEO)

Novosti online

11. 08. 2021. u 22:07

U SELU Čavaš, u zapadnom delu Popovog polja, služen je pomen za stotinu dvoje ubijenih meštana, koje su ustaše bacile u jamu 1941. godine.

САД НАС ЈЕ МАЊЕ НЕГО ОНИХ У ЈАМИ: У Поповом пољу служен помен за 102 жртава усташког покоља (ВИДЕО)

Foto: RTRS TV printskrin

Najmlađi ubijeni stanovnik imao je svega deset dana, a najstariji devedeset godina. Potomci i rodbina stradalih čuvaju uspomene na pretke.

Sedamdesetosmogodišnji Velemir Mijatović potomak je iz drugog očevog braka. Prvu suprugu i četiri kćerke ubile su ustaše. Od dvadeset troje iz porodične zajednice Mijatovića, preživelo ih je troje.

Dželatima je uspeo pobeći otac Borislava Mihića. Suznih očiju priča da je otac svojoj deci dao imena ubijenih sestara i braće, ali nikada od njega nije uspeo da sazna detalje o stradanju. Iako živi u Kanadi, Borislav ne propušta jedanaesti avgust u Čavšu.

- Jedne prilike, ovde u Čavšu, kad je počeo da priča, kako je bežao sa nekog zida, video sam mu suze u očima, počeo sam i ja plakati, i tu se završila ta priča - prisetio se Borislav Mihić, Kanada.

Čavšani su raseljeni od Hercegovine do Kanade. Najmanje ih je u selu, svega dve srpske kuće. Ostalih više od trideset, zapaljene su ili minirane u prethodnom ratu.

- Ima nas, nažalost, dosta, ali sve manje, svake godine nas je manje. Nažalost, manje nego onih u jami - naveo je  Vlajko Miletić, Beograd.

Paroh ljubinjski Saša Kojović rekao je da je od stotinu dvoje stradalih, polovina bila mlađa od petnaest godina.

Stradali Čavšani odnedavno se nalaze na prvoj fresci, u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Ljubinju.

Spomenik stradalima, podignut 1956.godine, miniran je u proteklom ratu, nakon čega je u komadima prenesen i ponovo postavljen kod Manastira Tvrdoš. Potomci stradalih pokrenuli su akciju da spomenik ponovo vrate u Čavaš, na spomen-kosturnicu.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)