"LISICE" I ZBOG OSMICINE DIPLOME? Osnivač i direktor Američkog univerziteta u Tuzli Denis Prcić uhapšen sa još dvoje saradnika

O. MATAVULj

19. 06. 2021. u 07:13

Denis Prcić, direktor i osnivač Američkog univerziteta u Tuzli, uhapšen je zajedno s još dvoje saradnika u okviru istrage koja se odnosi na nezakonitosti u vezi sa izdavanjem diploma ovog fakulteta.

ЛИСИЦЕ И ЗБОГ ОСМИЦИНЕ ДИПЛОМЕ?  Оснивач и директор Америчког универзитета у Тузли Денис Прцић ухапшен са још двоје сарадника

Policija ispred zgrade univerziteta / Foto Avaz

Kako pišu federalni mediji, zajedno s Prcićem uhapšeni su radnici fakulteta Melisa Belkić Mujkanović i Emir Mujkanović. U fokusu istrage je navodno i diploma direktora Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH Osmana Mehmedagića Osmice.

On je, s ciljem dobijanja ponovnog mandata direktora, Komisiji za nadzor nad radom OBA priložio diplomu Američkog univerziteta u Tuzli, ali ju je proglasio tajnom. Ranije se pominjalo da Osmica nikada nije bio student tog fakulteta i da je njegovo ime naknadno dopisano u spisak studenata. Sumnja se da mu je upravo Prcić nezakonito omogućio sticanje diplome.

Akciju su, po nalogu Tužilaštva BiH, sproveli sarajevski tuzlanski MUP. Pretresene su prostorije Američkog univerziteta u Tuzli, kao i objekti koje koristi troje osumnjičenih.

- U okviru aktivnosti u Tuzli i Sarajevu slobode su lišene tri osobe. Pretresi su izvršeni s ciljem pronalaska dokumentacije, dokaza i službenih evidencija Američkog univerziteta u Tuzli. Traga se za dokazima o radu i delovanju ove ustanove, a u okviru istrage koja se odnosi na nezakonitosti i neregularnosti u vezi sa izdatim diplomama - rekao je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

On kaže da će osumnjičeni u zakonskom roku biti ispitani, nakon čega će predmetni tužilac doneti odluku o daljim aktivnostima.

- Radi zaštite istrage više informacija u ovom trenutku ne možemo otkrivati - istakao je Grubešić.

Protiv osumnjičenog Denisa Prcića veća grupa studenata je ranije podnela prijavu Kantonalnom tužilaštvu u Tuzli, navodeći da je izdavanje diploma uslovljavao plaćanjem dodatnih 1.500 KM za navodnu reakreditaciju Američkog univerziteta u BiH, kojem su SAD prošle godine povukle akreditaciju zbog navodnih neregularnosti.

Studenti koji su odbili da plate dodatni novac još nisu dobili diplome, zbog čega su prošlog meseca protestvovali ispred fakulteta. U okviru te istrage saslušano je više od 130 osoba, a tražena je i pomoć institucija SAD.

PRCIĆ: CILj "SKIDANjE" MEHMEDAGIĆA

Pre nego što je uhapšen Denis Prcić je novinarima rekao da je cilj akcije da se Osman Mehmedagić skine s mesta direktora OBA.

- Mene žele da diskredituju i unište, a prave štetu i studentima. Pretresli su mi stan i nisu ništa našli, a to su već jednom radili. Mehmedagić je od 2008. do 2013. bio student. Studirao je samo dve godine. Suština je da je i u Banjaluci završio fakultet. I radi ovih političkih događanja s Tužilaštvom BiH Mehmedagić se pokušava skinuti s mesta direktora OBA, jer radi na NATO integracijama - rekao je Prcić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)