KO JE TOMISLAV TOMAŠEVIĆ? Prvi rezultati pokazuju - Zagreb dobio novog gradonačelnika "zelenog" aktivistu

Novosti onlajn

30. 05. 2021. u 20:35

PREMA preliminarnim rezultatima, Tomislav Tomašević, kandidat platforme "Možemo", izabran je za gradonačelnika Zagreba.

КО ЈЕ ТОМИСЛАВ ТОМАШЕВИЋ? Први резултати показују - Загреб добио новог градоначелника зеленог активисту

Foto AP

Tomislav Tomašević, rođen 13. januara 1982. u Zagrebu. Rano detinjstvo proveo je u novozagrebačkom kvartu Zapruđe, da bi potom s majkom Ivankom, ocem Smiljanom i bratom Tihomirom preselio u Zaprešić. Kada mu je bilo 20 godina, vratio se u Zagreb. Živeo je na Trnju, u Donjem gradu i na Trešnjevci gDe mu je i danas adresa.

Magistrirao na Kembridžu

Nadimak "Senf" dobio je još u osnovnoj školi u Zaprešiću, a nadenuli su mu ga školske kolege jer ih je njegovo skraćeno ime asociralo na senf marke "Tomi". Pohađao je zagrebačku 7. gimnaziju u Križanićevoj ulici, a 2000. godine je upisao Pravni fakultet u Zagrebu. Na trećoj godini napustio je Pravni fakultet te 2006. upisao Fakultet političkihnauka gde je završio četverogodišnje preddiplomski, a zatim i diplomske studije politologije. Magistrirao je 2013. godine na britanskom Univerzitetu Kembridž temom iz područja okoline, društva i razvoja.

Tomašević je autor i urednik desetak publikacija,naučnih članaka i izveštaja o temama u rasponu od upravljanja komunalnim poduzećima, modelima učestvovanja građana u upravljanju javnim i zajedničkim dobrima, upravljanja vodama, obnovljivim prirodnim resursima, pa do politike za mlade i suzbijanje društvene nejednakosti.

Od 16. godine u Zelenoj akciji

Sa 16 godina priključio se Zelenoj akciji i angažovao na rešavanju brojnih ekoloških, prostornih i društvenih problema u Zagrebu: od borbe protiv gašenja fabrike Kamensko i izgradnje spalionice otpada u Resniku, pomoći stanarima Kupske ulice nakon urušavanja i protivljenja privatizaciji zagrebačke Čistoće. Vrhunac Tomaševićevog aktivizma bio je u borbi da Varšavska ulica u središtu Zagreba ostane pešačka zona. Kao tadašnji predsednik Zelene akcije, od 2006. do 2011. bio je jedan od predvodnika protesta za očuvanje Cvetnog trga i Varšavske ulice kao javnih prostora, piše Net.hr.

Foto: EPA

Od bitke za Varšavsku do Hrvatskog sabora

Tomašević je u Zelenoj akciji bio od 2001. godine, a bio je i potpredsednik Mreže mladih Hrvatske (MMH) i član Saveta za mlade Vlade RH. Učestvovao je u pokretanju građanske inicijative Pravo na grad 2006. godine. Od 2012. do 2015. godine bio je član Saveta za zaštitu okoline i održivog razvoja Vlade RH. Kao član političke platforme Zagreb je NAŠ! obavljao je dužnost zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, a na parlamentarnim izborima 2020. godine, postao je zastupnik tada okupljene političke platforme Možemo!, odnosno Zeleno-leve koalicije u Hrvatskom saboru.

Učesnik UN-ovih konferencija

Tomašević je 2002. godine učestvovao na UN-ovom Svetskom samitu o održivom razvoju u Johanesburgu kao član hrvatske delegacije iz redova civilnog društva. Od 2003. do 2005. godine bio je član Saveta mladih UN-ove agencije za okolinu (UNEP) i učestvovao na desetak UN-ovih konferencija o održivom razvoju. Programski je voditelj Instituta za političku ekologiju u Zagrebu. Sa suprugom Ivom Mertić Tomašević i psom Boškom živi na Trešnjevci. Od stranih jezika govori engleski i nemački, a u slobodno vreme putuje, trči i bavi se snoubordingom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna