PRVI MECI ISPALJENI U USTAŠKI REŽIM: SNV organizuje komemoraciju u Banskom Grabovcu u znak sećanja na srpske žrtve sa Banije

Novosti online

24. 07. 2021. u 10:31

SRPSKO narodno vijeće (SNV) oganizovaće komemoraciju u znak sećanja na tragičnu sudbinu 1.285 srpskih žrtava koje su stradale 25. i 26. jula 1941. kao žrtve ustaške NDH.

ПРВИ МЕЦИ ИСПАЉЕНИ У УСТАШКИ РЕЖИМ: СНВ организује комеморацију у Банском Грабовцу у знак сећања на српске жртве са Баније

Foto: Printscreen

Tokom komemoracije, kod spomen kosturnice u Banskom Grabovcu pokraj Petrinje, okupljenima će se obratiti predsednik SDSS-a i SNV-a Milorad Pupovac.

1941. godine 42 ustanika pod vodstvom Vasilja Gaćeše napali su u noći između 23. i 24. jula zgradu Opštine i železničke stanice. Bili su to prvi meci u Hrvatskoj ispaljeni u režim Ante Pavelića. U toj akciji zaplijenjeno je više od 50 pušaka.

Nekoliko dana kasnije ustaše su u Banskom Grabovcu pobili 1.285 ljudi privedenih iz cele Banije.

Potpredsednica SDSS-a Dragana Jeckov je povodom komemoracije istakla "NDH je bila zločinačka tvorevina koja je u svojoj osnovi imala osnovni cilj eliminisati Srbe, Jevreje i Rome kako bi stvorila etnički čistu teritoriju. Žalosno je da i danas ima pojedinaca i grupa u Hrvatskoj koji relativizuju zločine protiv srpskog i ostalih naroda u NDH. SDSS nikada neće prestati da obeležava sva mesta stradanja i nikada nećemo prestati govoriti o kvislinškoj tvorevini NDH i svim zločinima koji su protiv našeg naroda bili. Sramotno je da 2021. godine i dalje postoje revizionističke grupe u našem društvu koje iskrivljuju istorijske činjenice i koje unose nemir u srpskoj zajednici svojim porukama mržnje i straha".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)