RUSI ŠALJU MIKROORGANIZME NA MESEC: "Luna 28" će biti povratni let, evo šta planiraju sa bakterijama

Novosti online

07. 10. 2020. u 22:28

RUSIJA planira da 2027. godine pošalje mikroorganizme na Mesec tokom misije „Luna 28“ i vrati ih na Zemlju radi analize uticaja uslova na Mesecu, izjavio je Maksim Litvak, šef laboratorije za neutronsku i gama spektroskopiju Odeljenja za nuklearnu planetologiju Instituta za kosmička istraživanja Ruske akademije nauka.

РУСИ ШАЉУ МИКРООРГАНИЗМЕ НА МЕСЕЦ: Луна 28 ће бити повратни лет, ево шта планирају са бактеријама

Foto: Depositphotos

- S obzirom da će ovo biti povratni let na Zemlju, imamo priliku da uzmemo neke vrste kopnenih mikroorganizama, neke materijale i elektronske komponente da ih pošaljemo na Mesec i izložimo uslovima na Mesecu, a zatim vratimo na Zemlju da bismo analizirali šta im se dogodilo - rekao je Litvak tokom 11. Moskovskog međunarodnog simpozijuma o istraživanju Sunčevog sistema na Institutu za kosmička istraživanja.

Ranije je saopšteno da se lansiranje kosmičkog broda „Luna 28“ ili „Luna-Grunt“ planira sa kosmodroma "Vostočni" pomoću rakete-nosača „Angara-A5“ sa pogonskim sistemom DM-03. Glavni cilj misije biće isporuka tla sa Meseca na Zemlju, kao i slanje malog lunarnog modula

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar