IMALI ŽIVOTA U SVEMIRU? Pronađena egzoplaneta veličine Zemlje u neobičnom trojnom zvezdanom sistemu

Novosti online

18. 11. 2023. u 00:25

NAUČNICI su potvrdili postojanje egzoplanete veličine Zemlje, udaljene od nas samo 22 svetlosne godine. Njihovo otkriće nudi novi uvid u planetarnu evoluciju.

ИМАЛИ ЖИВОТА У СВЕМИРУ? Пронађена егзопланета величине Земље у необичном тројном звезданом систему

Foto tviter NASA

Astronomi su potvrdili postojanje LTT 1445 Ac, egzoplanete veličine Zemlje koji kruži oko male zvezde crvenog patuljka. Identifikovana korišćenjem podataka iz teleskopa za lov na egzoplanete TESS od 2021. godine, navedena egzoplaneta s masom 1,37 puta većom od Zemljine i radijusom 1,07 puta većim od Zemljinog, stoji kao Zemljin analog i obećavajući predmet za proučavanje planetarne evolucije.

LTT 1445 Ac se nalazi u neobičnom trojnom zvezdanom sistemu, što predstavlja izazov za promatranje zbog gravitacionog uticaja više zvezda. Uprkos blizini od 22 svetlosne godine, mala veličina te egzoplanete nalik Zemlji čini njeno detaljno ispitivanje izazovnim za naučnike.

 

DO OTKRIĆA POMOĆU DVA TELESKOPA

Za razumevanje osobina ove egzoplanete ključne su dve vrste merenja: podaci o tranzitu, koji otkrivaju padove svetlosti zvezda tokom orbite egzoplanete, i podaci o radijalnoj brzini, odnosno merenje gravitacijskih povlačenja zvezde. Dok je TESS otkrio LTT 1445 Ac koristeći tranzitnu metodu, podaci su bili u lošoj rezoluciji, što je zahtevalo podatke o tranzitu veće rezolucije, piše Sajens alert.

Kako bi prevladao ovo ograničenje, svemirski teleskop Habl, opremljen kamerom širokog polja, pružio je vredna zapažanja. Uprkos nesigurnostima koje proizlaze iz interakcija zvezda i podataka TESS-a, tim predvođen astrofizičarkom Emili Pas uspešno je snimio LTT 1445 Ac kako prolazi ispred zvezde, omogućavajući merenje njegovog prečnika u visokoj rezoluciji. Njihova studija objavljena je u časopisu Astronomikal džurnal.

Uz informacije o radijusu i masi, naučnici su odredili gustinu od 5,9 grama po kubnom centimetru za LTT 1445 Ac, što ukazuje na stenoviti sastav sličan Zemlji. Uprkos osobinama sličnim Zemljinoj, njegova zvezda domaćin, hladniji crveni patuljak i orbitalni period od samo 3,12 dana kao rezultat daju temperaturu od oko 260 stepeni Celzijusa, što ga čini negostoljubivim za život.

 

EGZOPLANETA VRLO SLIČNA ZEMLjI

Uprkos tome, jasnoća podataka o tranzitu pruža jedinstvenu priliku za istraživanje atmosfere te egzoplanete.

“Naše merenje je važno jer nam govori da je ovo verovatno vrlo blizu Zemlje”, ističe Pas. Sposobnost karakterizacije atmosfere egzoplanete pomoću spektroskopije, uključujući i svemirski teleskop Džejms Veb, poboljšava naše razumevanje svetova sličnih Zemlji u različitim solarnim sistemima.

Potvrda da je LTT 1445 Ac obližnja stenovita egzoplaneta nudi dragocene uvide u formiranje i evoluciju planeta sličnih Zemlji u različitim zvezdanim sistemima.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?