MISTERIOZNI POTRESI NA BALTIČKOM OSTRVU: Naučnici nemaju objašnjenje za ovaj fenomen

Novosti online

16. 05. 2023. u 00:06

SERIJA potresa zabeležena na baltičkom ostrvu Bornholm, koje pripada Danskoj, iznenadila je naučnike, koji ne mogu da utvrde njihov tačan uzrok, a sada veruju da su ih izazvali „talasi zvučnog pritiska nepoznatog porekla“.

МИСТЕРИОЗНИ ПОТРЕСИ НА БАЛТИЧКОМ ОСТРВУ: Научници немају објашњење за овај феномен

FOTO: AP/Tanjug

Kada su zabeleženi prvi potresi u subotu na ostrvu Bornholm, verovalo se da je u pitanju zemljotres. Međutim, seizmolozi su onda izneli pretpostavku da su potresi posledica kontrolisanih eksplozija u Poljskoj, udaljenoj 140 kilometara južno od Bornholma.

Potom je Geološki zavod Danske i Grenlanda, zvanično telo koje prati seizmološke događaje, saopštio kako potresi nisu izazvani zemljotresom, već „talasima pritiska od događaja u atmosferi nepoznatog porekla“.

-Možemo da saopštimo da je malo verovatno da su potresi posledica kontrolisanih eksplozija u Poljskoj, koje su se dogodile nedugo pre prvih potresa na Bornholmu, saopšteno je iz Geološkog zavoda Danske i Grenlanda.

Iz tog Zavoda su naveli da su u subotu dobili više od 60 prijava ljudi sa Bornholma koji su osetili „potrese nalik zemljotresu“ i koje su opisali kao „tutnjanje, drmanje, zveckanje“, a prijavljivali su i da su osetili promenu pritiska u ušima.

U seriji potresa niko nije povređen, a policija je saopštila kako su im građani prijavili da su se dogodili u istočnom delu ostrva, dok danski mediji navode da su zabeležene i pukotine u zidovima kuća.

Geološki zavod Danske i Grenlanda saopštio je da je zabeležena magnituda od 2,3.

Poljske vlasti navele su da je u tom periodu bilo intenzivnih aktivnosti na severu te zemlje tokom vojnih vežbi „Anakonda 23“, što je uključivalo letove borbenih aviona i ispaljivanje bojevih artiljerijskih projektila, prenosi Gardijan.

Bornholm, stenovito ostrvo u Baltičkom moru, koje pripada Danskoj, dom je za oko 40.000 stanovnika i nalazi se južno od Švedske, severoistočno od Nemačke i severno od Poljske.

Inače, u blizini ostrva Bornholm nalaze se cevi gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“, koje su uništene eksplozivom u diverziji u septembru prošle godine.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!